NITS: 1974

NITS
1974
PIAS

Henk Hofsteden pitkäjänteisesti luotsaama hollantilaisen popin monumentti juhlii ensi vuonna perusjäsentensä 30-vuotista yhteistä taivalta ja 25 vuotta sitten alkaneita Nits-levytyksiä. Historiallisen vuosiluvun alla yhtye hakeutuu triona hyvin uusiin vähäeleisiin lauluihin ja sovituksiin. Hofsteden ja rumpali Rob Kloetin rinnalle on palannut pitkään yhtyeessä vaikuttanut kosketinvelho Robert Jan Stips.

1974-levy alkaa innostavasti ja kepeän vauhdikkaasti lähes rock'n'rollina rullaavalla kappaleella With Used Furniture We Make A Tree. Muikealla bassokuviolla mehevöitetty Aquarium keinuttaa myös hyvin rattoisasti, mutta sitten alkaa soitannollisesti vähäeleisempien ja lyyrisesti aforistisempien kappaleiden sarja. Henkin lauluääni kaikuu aina yhtä viehkosti, mutta biisit pelkistyvät uhkaavan värittömiksi ja melodioiltaan monotonisiksi.

Kansienkin kuvaama pop-taiteellinen mietteliäisyys on Nits-tyylin peruskiviä, mutta liikaa toistuvana laulunteon menetelmänä se käy ennen pitkää vaisuksi. Onneksi Stipsin Welcome Back ja Henkin maantieteellisten kuulokuvien sarjaa jatkava loppuslovari Athens nousevat poikkeuksellisen hienoina lauluina esiin ja Rumspringa antaa ovelaa teknopolkan potkua keskelle hennointa haahuilua.

Juhlakansion dvd-osiolla on veikeät, jokseenkin kotikutoiset tallenteet yhtyeen hiukan harvinaisemmista biiseistä vuosina 1981-2000. Joikulähettiläämme Wimme luikauttaa hyvin istuvat osuutensa Heart of Mine -kappaleessa Pariisin keikalla.