NITS: Strawberry Wood

NITS
Strawberry Wood
Sony Music

Luomiskyvyltään lähimmäksi Hollannin The Beatlesiä rankattava Nits on saavuttanut kunnioitettavan 35 vuoden iän. Sekä sävellyksellisesti että lyriikoiltaan keskimääräistä älykkäämpänä ja taiteellisempana pidetyn popyhtyeen ties kuinka mones albumi täyttyy mukavan lyhyistä lauluista ja lyhyistä lauseista. Vaikka Strawberry Woodin tekstit eivät olekaan suoranaisesti hilpeitä, niin Nitsin musiikista pilkistävä leikkisyys vakuuttaa popin olevan bändille kaikkien vuosien jälkeenkin inspiroiva ja iloinen asia.

Strawberry Wood -albumilla Nits ei tarjoa hittejä, vaan huolellisesti kuunneltavia lauluja. Distance hengittää haikeaa tyhjyyden tunnetta, minkä vakavuuden vastapainoksi Jisp paljastaa Nitsin musiikillisia ihanteita. Nuoruusvuosiin viittaavien The Beatlesin, The Byrdsin, The Rolling Stonesin, The Monkeesin, T. Rexin ja The Turtlesin sekaan on paljon puhuvasti sujahtanut myös Eels.

Nitsin pitkäikäisenä perustriona Henk Hofstede, Robert Jan Stips ja Rob Kloet osaavat arvostaa niin pelkistämistä kuin ajattomuuttakin. Kolmikon raikas pop ei kaipaa elinvoimakseen runsautta eikä rönsyilyä.