NITS: Les Nuits

NITS
Les Nuits
SonyBMG

Vaatii taitoa ja herkkyyttä luoda kauniita, pysähtyneitä hetkiä pelkän laulun ja soiton voimin. Ahkerana Suomen vierailijana tunnettu Nits tietää ja taitaa tämän lajin. Les Nuits kuulostaa samanaikaisesti niin arkiselta kuin ajattomaltakin.

Kosketinsoittaja Robert Jan Stipsin viimevuotisen paluun jälkeen on hollantilaisten yleissoinnissa jälleen painovoimattomia aineksia. Syvyyden tunnetta lisäävät Mondriaan Quartetin kuulaasti soivat jouset, Jasper le Clercqin sovitukset alleviivaavat vain olennaisimman. Sekä itse Nits että Mondriaan Quartet ovat ymmärtäneet kuinka sykähdyttävää hiljaisuus voi olla; mitä pienempi ulosanti, sitä tarkemmin haluaa kuunnella.

Kokonaisuutena Les Nuits on kuin rauhallinen kierros valokuvanäyttelyssä, jossa mustavalkoisten fotojen sekaan on ujutettu muutama räiskyvämpi väriotos. The Red Dog sekä sinkkuvalinta The Key Shop (War & Peace) edustavat näitä menevämpiä väriläiskiä, joiden väliin jää kolmen kappaleen maaginen trilogia ja levyn ydin. Les Nuits avautuu kerroksittain, paljastaen itsestään vain tarpeellisen verran kerralla – laatulevyn tunnusmerkkejä, siis.