NITS: Malpensa

NITS
Malpensa
Werf

Imagoltaan älyllinen ja soinniltaan ehdottoman eurooppalainen Nits on julkaissut kiehtovan omaleimaista popmusiikkiaan suhteellisen tasaisin väliajoin pian neljä vuosikymmentä. Mainiota Strawberry Woodia (2009) seuraavalla Malpensalla hollantilaisyhtye on yhä Henk Hofsteden, Robert Jan Stipsin ja Rob Kloetin muodostama telepaattinen trio.

Nits tunnustaa heti Five Fingers -avausraidalla Johnin, Bobin, Neilin ja Leonardin tärkeyden, mutta kolmikko soi silti vapaana angloamerikkalaisen rockin kahlitsevista lainalaisuuksista. Vaikka Five Fingersiltä välittyykin Leonard Cohenin syvyys ja Jonathan Richmanin Egyptian Reggaen haamu, niin kaikki tapahtuu mahdollisimman korrektisti. Aivan kuin koko albumia leimaavan minimalistisesti koneistetun eurooppalaisuuden sulautuminen satunnaisesti orastavaan rockiin.

Saksaksi laulettu Schwebebahn vie Berliinin talveen ja Wuppertalin kesään tasaisella poljennolla, joka muistuttaa pikemminkin Grace Jonesin kuin Iggy Popin Nightclubbingista. Thing Thing on Nitsin näkemys funkista niukkuudesta. Yhteiskunnallisen kriittisyytensä Hofstede, Stips ja Kloet päästävät pintaan Bad Government And Its Effects On Town And Countrylla. Kättentaputusten siivittämänä svengaava ja jazzisena improvisoivalle trumpetille tilaa antava raita on levyn ”hurjinta” Nitsiä.