Parasta, mitä rahalla ja nykytekniikalla voi saada – arviossa Nightwishin uusi, uljas livetallenne

Nightwish
Decades: Live In Buenos Aires (dvd)
Nuclear Blast

Kyllä se vaan täytyy vihdoin viimein tajuta, että sen, mitä Nightwish tekee, se tekee kunnolla. Nightwish on kuvannut tuoreimman konserttitaltiointinsa Ville Lipiäisen ohjauksessa 30. syyskuuta viime vuonna 9000 henkeä vetävässä Estadio Malvinasissa Buenos Airesissa Argentinassa. Jälki on jälleen kerran huikeaa niin kuvan- kuin äänenlaadunkin osalta, ja lopputulos on suunnilleen parasta, mitä rahalla ja nykytekniikalla voi saada.

Konsertin tarkoituksena on esitellä yhtyeen historiaa aina yhtyeen alkuvaiheista lähtien. Bändillä on jo varsin mittava diskografia, joka varmasti on aiheuttanut omat hankaluutensa settilistaa mietittäessä. On hienoa kuulla tuoreet versiot vaikkapa End of All Hopesta, Elvenpathista ja Slaying the Dreameristä yhdessä uudempien sävellysten kanssa.

Itse asiassa tämä live osoittaa hienosti, miten kappaleet nivoutuvat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi riippumatta siitä, mitä ajanjaksoa ne alunperin ovat edustaneet. Nightwish on siis ollut hyvin lähellä asiansa ydintä jo ensimmäisestä levystä lukien, vaikka aikaa siitä on kulunut jo 22 vuotta.

Mutta tämäkin Nightwishin konserttitallenne pistää miettimään, mihin jäi Tutankhamen.