PAUL MCCARTNEY: Wingspan – Hits And History

PAUL MCCARTNEY
Wingspan - Hits And History
Parlophone

Paul McCartneyn sooloura käynnistyi komeasti, kun vuonna 1971 levytetty Another Day nousi brittilistan kakkoseksi. Sen jälkeen hittejä on tullut solkenaan ja yli 50 menestyskappaleen joukosta voi poimia useita listaykkösiä, kuten Pipes Of Peace, With A Little Luck, Mull Of Kintyre sekä myöhemmin Guns N' Rosesin elvyttämä James Bond -tunnari Live And Let Die. Wingspan-tuplalle on saatu mahtumaan peräti 40 Paul McCartneyn, Paul & Linda McCartneyn ja Wingsin nimissä levytettyä hittiä. Albumin kansitekstissä Paul kertoo pitävänsä näitä levyjä kaikkein parhaimpina töinään, mutta monet fanit saattavat olla eri mieltä esimerkiksi sellaisista teoksista kuin Silly Love Songs, Lovely Linda, Tug Of War ja Rockestra Theme. Viimemainittu kuultiin vuona 1979 ilmestyneellä, luvattoman heikolla albumilla Back To The Egg, josta kriitikko Timothy White kirjoitti: "Tämä albumi ei ole muuta kuin päämäärättömän bändin hutiloitu demo."
Näiden puolivillaisten kyhäelmien sijasta olisi kuunnellut mieluusti vaikkapa Paulin vuonna 1972 levyttämän tiukan poliittisen kannanoton Give Ireland Back To The Irish. Valitettavasti se loistaa tälläkin kokoelmalla poissaolollaan, vaikka laulu on edelleen varsin vaikuttava ja myös valitettavan ajankohtainen. Ja sitten Paul kehtaa marmattaa, kuinka häntä pidetään vain hempeitä rakkauslauluja näpertelevänä nössönä, kun taas John Lennon on kovaa tekstiä mättävän miehen maineessa.
Tottakai tällä koosteella on muutamia aivan upeita lauluja, mutta määrä ei silti korvaa laatua tälläkään kertaa. Asiaa ei paranna lainkaan se, että tällaisten kokoelmien vaatima levytysten kronologisen järjestyksen sijaan kappaleet ovat sikin sokin aikajärjestyksen suhteen. Levykansiteksteissäkään ei ole kehumista. Beatles-guru Mark Lewisohnin kirjoittama lyhyt esittely ei ole lähelläkään sitä, mitä mieheltä on totuttu näkemään. Informaation sijasta kansilipuke tarjoaa vähintäänkin riittävästi kiiltokuvamaisia fotoja yhtyeestä ja sen isännästä (ja tottakai myös emännästä).