Paul McCartney auktoriteettia vailla

Paul McCartney
Pure McCartney
Concord

74-vuotias Sir Paul McCartney on The Beatlesin jälkeen tehnyt jo noin 24 soololevyä, kun mukaan lasketaan Wings–tuotokset.

Äijä on itse koostanut tästä mittavasta ja vaihtelevasta tuotannosta muka 67 parasta kappaletta tälle neljän levyn deluxe-boksille, joka on hieno ja informatiivinen paketti, vaikka levyt eivät tosin tahdo pysyä sisällä.

Paul osaa parhaimmillaan tehdä sekä esittää todella nerokkaita ralleja ja huonoimmillaan tylsiä tai kammottavia renkutuksia. Välimuotoja ei oikeastaan ole. Ehkä tämä on nerojen yleinen dilemma: teet loistavaa kamaa tai täyttä paskaa.

Boksin ongelma on siinä, että Paulin parhaalta levyltä Flowers In The Dirt (1989) ei ole mukana yhtään biisiä ja toiseksi parhaaltakin Off The Ground -platalta (1993) vain yksi veto. Sen sijaan uusimmalta New (2013) koosteelta on otettu liian monta yhdentekevää sutaisua, jotka olisi kaikki voinut jättää huoletta pois.

En lainkaan kiistä Paulin merkitystä länsimaiselle popmusiikille, mutta hän olisi mielestäni koko soolouransa ajan ja myös tämän kokoelman kohdalla kaivannut jykevää George Martin –tyyppistä auktoriteettia, jolla on pokkaa sanoa uskottavasti Paulille päin naamaa: ”Tuo on hyvä biisi. Pidä se. Tuo taas on roskaa. Heitä se roskiin tai tee uusiksi!”