PAUL MCCARTNEY: Ram

PAUL MCCARTNEY
Ram
Commercial Marketing

Vihasin Ram-albumia silloin, kun se vuonna 1971 ilmestyi, enkä ole kuunnellut sitä kertaakaan neljään vuosikymmeneen. Nyt oli sopiva hetki ottaa mittaa omista ennakkoluuloista ja tarttua osuvasti nimetyn Commercial Marketing -yhtiön tarjoamaan kahden cd:n luksus-versioon, mistä löytyy alkuperäinen levy uudelleen masteroituna sekä levyllinen ennen julkaisematonta materiaalia.

Usean kuuntelun jälkeen on helppo todeta, etten Ramia enää vihaa: se ei herätä minkäänlaisia tunteita. Aikoinaan minua ärsytti Ramin tarjoilema sokeroitu perheidylli ja etenkin Paulin läpi albumin jatkuva, keskenkasvuinen vinoilu entiselle bändikaverilleen. The Beatles oli vastikään hajonnut, ja Paulin nostama oikeusjuttu oli tuhonnut ystävysten välit. Pian John Lennon antoi takaisin samalla mitalla ja yhtä lapsellisesti How Do You Sleep -biisillä.

Itse asiassa Ramin ilkein Johnia vastaan tähdätty hyökkäys Too Many People osoittautuu koko epätasaisen albumin parhaaksi biisiksi. Kuuntelua kestävät myös vapautuneesti soinneilla ja efekteillä leikittelevä Uncle Albert/Admiral Halsey sekä ylväs loppunousu The Back Seat Of My Car. Kaiken matkaa Ram kuitenkin nitisee liitoksissaan, kun hyvää popsävelmää seuraa ensin keskinkertainen ja sitten täysin mitätön tekele.

Bonus-albumilta löytyy yksi mukaansa tempaava laulu, Lindan ja Paulin tulevaa Wings-soundia ennakoiva A Love For You.