SOILWORK: Stabbing The Drama

SOILWORK
Stabbing The Drama
Nuclear Blast

Soilwork liitetään lähes aina melodista death metallia työstävien Göteborg-bändien joukkoon, vaikka viisikko on kotoisin lähes 200 kilometrin päästä Helsingborgista. Eli vertaus on maantieteellisesti suurin piirtein sama kuin sanoisi, että Kotiteollisuus ja Mokoma ovat suomeksi laulavia metallibändejä Helsingistä.

Soilworkin juuret saattavat olla death metallissa, mutta kuudennella studioalbumillaan yhtye on lähestynyt entisestään amerikkalaisia asennemetallibändejä. Jos In Flamesin on syytetty flirttailevan liikaa Linkin Parkin kaltaisten nu metal -nöösien kanssa, voi samaa sanoa useimmista Stabbing The Draman kertosäkeistä. Soilworkin pelastaa se, että levyn jyräävimmät osuudet voisivat olla peräisin Machine Headin Burn My Eyes -klassikolta. Eikä Linkin Parkin tai Limp Bizkitin levyillä voisi odottaa kuulevansa Stalematen Blind Eye Halon kaltaista, At The Gates -henkistä mättöä.

Soilwork onnistuu Stabbing The Dramalla siinä, missä monet ovat lyöneet päätään turhaan seinään eli yhdistämään raskasta ja jyräävää riffittelyä kaupallisiin sävyihin ja melodioihin. Suuri merkitys on Björn "Speed" Stridin monipuolisilla laulusuorituksilla sekä kitaristien Peter Wichersin ja Ola Frenningin ynnä kosketinsoittaja Sven Karlssonin maalailevilla melodioilla ja sävyillä, mutta ilman koko bändin kollektiivista näkemystä ei Soilwork pystyisi olemaan samaan aikaan rankka ja herkkä.

Göteborg-metallia? Paljon enemmän.