STEVEN WILSON: The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)

Arvio julkaistu Soundissa 3/2013.
Kirjoittanut: Petri S.

Arvio

STEVEN WILSON
The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)
Kscope

Mitä tapahtui, kun aikamme brittiprogen renessanssimies kyllästyi 23 vuoden jälkeen Porcupine Treehen? Syntyi uusi bändi ja mitä todennäköisimmin paras levy, jota Steven Wilson on ikinä ollut tekemässä. Kenties kehuttujen 5.1-miksaustöiden innoittamat viitteet sekä Jethro Tulliin että King Crimsoniin soljuvat tyylikkäästi, eikä jazzvivahteita kaihdeta.

Omituiseksi yhtälön tekee pari asiaa: teksteiltään kauhuromantiikkaan kytketty The Raven That Refused To Sing (And Other Stories) nostaa toistuvasti mieleen Rushin, O.S.I:n ja Toolin, vaikka Wilson komean Fear Of A Blank Planetin (2007) kohdalla ilmoitti kyllästyneensä metalliin. Erikoista on myös, miten lähellä toisiaan uuden ja vanhan bändin soundit ovat. Ei ole mikään irtiotto vaihtaa rumpali Gavin Harrisonista Marco Minnemanniin. Ja joutuiko Wilson muka joskus Porcupine Treen puitteissa tekemään kompromisseja?

Vaan tehköön mies mitä lystää, jos jäljestä tulee pääosin Minnemannin rumpujen ja Theo Travisin huilujen sekä saksofonien siivittämänä näin komeaa. Aivan oma lukunsa on yhtyeen soolokitaristi. Ennenkin omintakeisten keppimiesten nostamisessa kunnostautunut Wilson on ylittänyt itsensä löytäessään Allan Holdsworthin metkuja jalostavan Guthrie Gowanin.

Lisää luettavaa