Helvetissä nähdään, joulupukki! – Parasta juuri nyt -lista tarjoaa helpotusta joululauluihin kyllästyneille

Shiraz Lanen karnevaali saa jatkoa tulevan vuoden helmikuussa.

Joulu lähestyy ja joululaulut soivat kaikkialla. Joko olet saanut tarpeeksesi? Ei hätää, Parasta juuri nyt -lista tarjoaa rauhaa kulkusilta ja rekiretkiltä!

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät vastikään julkaistuista biiseistä ilahduttavimmat, itkettävimmät ja ajatuksia herättävimmät.

Joululauluvapaan joulunalusviikon soittolistan aloittaa kotimainen Shiraz Lane (kuvassa), joka valmistautuu julkaisemaan uransa toisen kokopitkän tulevan vuoden helmikuussa. Carnival Days -nimisen albumin nimikkokappale on toinen singlemaistiainen levyltä ja saksofonimelodian aloittama biisi kulkee sirkusmaisella tyylillä niin kuin karnevaaliteemaan kuuluu.

Karnevaalista hypätään itse vanhan vihtahousun luokse, jossa vastassa on huuruisen Black Sabbath -henkisesti jyräävä Electric Wizard. Stoner doomin suossa pian neljännesvuosisadan ajan tarponut yhtye yllätti uutukaisellaan Soundin Ville Pirisen, joka kuvailee arvostelussaan (julkaistu Soundin numerossa 10/2017), että ”[t]empo on yhä nopeimmillaan keskiluokkaa, mutta yleinen bändisvengi ja äänensävy on Electric Wizard -mittareilla suorastaan pirtsakka”.

Matkaa helvetissä jatketaan vuosisadan lappilaisen Läjä Äijälän johdattama. Läjän uusi yhtye (tai uusi, miten sen ottaa) Lapin Helvetti julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa 8. joulukuuta. Välilyöntinäppäintä säästellen nimetty Noutajaotti on albumin aloitusraita, joka tekee taatusti selväksi, ettei suomalaisen hardcoren isä ole vielä vanha tai väsynyt.

Palataan maan pinnalle. Listalle uutena tuttavuutena on noussut kotimainen psykedeliarock-yhtye Underground Witch Rock. Imatralaislähtöinen nuori psykedeliagarageyhtye soi heleästi ja unenomaisesti. Joulukuun 11. päivä eetteriin ilmaantunut Water Talk -nimeä kantava EP on bändin ensimmäinen julkaisu, mutta erittäin lupaava sellainen. Only Thing (That Keeps Me Warm) ui happoisissa vesissä ja lämmittää taatusti funkkaavalla poljennollaan joulun kylmiä iltoja.

Pharrell Williams on nauttinut viime vuosina suurta suosiota niin tuottajana kuin sooloartistina, mutta ei pidä unohtaa, että korvamatojen takuumies nousi julkisuuteen alunperin yhtenä N.E.R.D.:n jäsenistä. N.E.R.D. teki vastikään odotetun paluun ja julkaisi menneellä viikolla uuden No_One Ever Really Dies -albumin, jolta löytyy myös listalle poimittu Don’t Don’t Do It.  Poliisiväkivaltaan kantaa ottavaa kappaleella kuullaan vierailijana myös Soundin toimittajien vuoden 20 parhaan ulkomaisen albumin listalle päässyttä Kendrick Lamaria.

Joululauluvapaalla listalla mukana ovat myös kapuloita rattaisiin pistävä Martti Servo & Napander, The Neighbourhood, äkkiväärän tarttuva Glassjaw, Anette Olzonin ja entisen Sonata Arctica -kitaristi Jani Liimataisen yhteinen The Dark Element sekä Weezer.

Jos kuitenkin haluat kuunnella joululauluja, niin suosittelemme seuraamaan Soundin erilaista joulusoittolistaa. Mutta kohtuus kaikessa, sillä liiallinen altistuminen joululauluille voi koetella mielenterveyttä.