Juicen elämää ja täydellisiä ympyröitä – Parasta juuri nyt -soittolistalla ennustetaan tulevan vuoden levysatoa

Voisiko kristallipallo kertoa uuden Tool-albumin julkaisupäivämäärän?

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät vastikään julkaistuista biiseistä ilahduttavimmat, itkettävimmät ja ajatuksia herättävimmät.

Spigu pohtii kuluvan viikon perjantaina, toisin sanoen 12. tammikuuta, julkaistavan kolmoslevynsä Juicen elämää -kappaleella ”onks tää jotain mitä Juice on kirjoittanut vai onko tää mun elämää”? Juicen tuotannon laajojen aihealueiden tapauksessa on hyvä sulkea pois vaihtoehtoja mistä Juicen kirjoittamasta kappaleesta ei ainakaan ole kyse.

Aiheeseen voisi nostaa esimerkiksi Arttu Seppäsen kolumnin viime vuodelta ja toivoa todella, että Spigun elämä ei ainakaan muistuttaisi Myrkytyksen oireita. Tämä vaihtoehto olisi ainakin huono ennuste alkaneen vuoden kannalta. Myös Viidennestätoista yöstä puhuminen olisi turhan aikaista tässä vaiheessa vuotta. Lisää ajatuksia kappaleesta voit löytää Mikko Meriläisen tuoreeltaan biisin julkaisun aikaan kirjoittamasta jutusta. (Pssst… Spigun uuden Kiehuvan järven maa -albumin pääset muuten kuuntelemaan ennakkoon täältä Soundin verkkosivuilta.)

Toolin seuraavasta albumista on hiljalleen muodostunut 2010-luvun vastine Chinese Democracylle, ainakin mikäli internetiä on uskominen. Toolin aktivoimisen sijaan Maynard James Keenan aloitti vuoden kuitenkin pistämällä ulos uutta musiikkia A Perfect Circlen leiristä. Atmosfäärinen ja useisiin suuntiin kurottava Disillusioned ei niinkään keskity illuusioiden poistamiseen, vaan niiden rakentamiseen. Yllätyksiä täynnä oleva kappale saa yhdessä hetkessä fiilistelemään grooveaan vain kääntääkseen suuntaa heti seuraavassa tahdissa. A Perfect Circle nähdään tulevana kesänä myös Suomen kamaralla Sideways-festivaaleilla.

Mutta ei hätää Tool-fanit, ilmeisesti se kauan odotettu albumi onkin tulossa vielä tämän vuoden aikana, jos bändin lähipiiriä on uskominen. Mikään ei ole mahdotonta, tuleehan Chinese Democracyllekin tänä vuonna täydet 10 vuotta mittariin.

For The Imperium, nuo kotimaisen kikkailucoren kuninkaat vaihtoivat metallisen paahdon elektronisempaan ilmaisuun viime vuoden aikana. Vaikka tyyli – ja nimi, ainakin viimevuotisen tiedotteen mukaan – muuttuikin, niin yksi asia FTI:n maailmassa pysyy aina ennallaan: mielipuolisuuden määrä on vakio. Vokalisti Hakim Hietikon tyylitaitoinen tyylistä toiseen suvereenisti hyppivä ilmaisu sopii kuin valettu tuoreen Valentina-kappaleen hypnoottiseen latinorock-meininkiin, joka svengaa kuin vitamiiniruiskeen saanut Carlos Santana. Aika näyttää olisiko tänä vuonna luvassa uutta kokopitkää myös For The Imperiumilta.

Kotimaista väriä listalla edustavat tuore indie-tulokas Closing Line sekä viime viikolla Tarkkailuluokalla esitelty Hullu Elämä. Ulkomaisista nimistä listalle ovat päätyneet myös muun muassa sähköistä Nine Inch Nailsista ammentavaa rockia soittava Tigercub,  uuden Hand It Over -singlen julkaissut MGMT, amerikkalaista vetovoimaa pohdiskeleva Anti-Flag, herkkääkin herkempi H.C. McIntire sekä Moose Bloodin unissaan puhuvat britit.

Parasta juuri nyt -soittolista (2/2018) näyttää tältä: