Lisää paskaa housuun vaan – Lokakuun viimeiseltä Parasta juuri nyt -soittolistalta soundtrack lumi-infernoon

Suuntaa vaihtaneita Soundcloud-räppäreitä ja metallimetamorfooseja.
30.10.2018 11:30

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Aiemmin Soundcloud-räppärinä tunnettu Versace Henrik käänsi viime viikolla uransa suuntaa radikaalisti räpistä punkiin. Vaikka musiikkityyli ja artistinimen kirjoitusasu vaihtui Henrik!-muotoon, pelin henki pysyy edelleen artistille totutun lo-fina – menneenä torstaina julkaistulla Vanha testamentti -albumilla tunnelma on asiaankuuluvan kellarimainen. Albumin kolmosraita PMA:lla myös nostetaan hieman yllättävästi hattua Suomi-undergroundin grand old man M.A. Nummiselle.

Henrik!:iä aiemmin seuranneille tyylimuutos ei välttämättä yllätä aivan yhtä paljon: onhan herra osoittanut muun muassa logoillaan ja vaatevalinnoillaan kiinnostusta muun muassa black metal -estetiikkaan. Rap-piirejä Henrik ei ole kuitenkaan täysin hylännyt, sillä tuoreen levyn julkaisi hiihtopiporäpin kotimaisen legendan Eevil Stöön johtama Katakombi-levy-yhtiö. Vanhalta testamentilta soittolistaltamme löytyy Lisää paskaa housuun, johon myös jutun otsikossa viitataan.

Ruotsalaista Amaranthea kehutaan usein taidosta pukea mikä tahansa musiikkityyli metallin vaatteisiin. Puolitoista viikkoa takaperin päivänvalon näki yhtyeen viides kokopitkä, joka kantaa nimeä Helix. Soundin Marko Säynekoski innostui arviossaan kehumaan albumia aivan neljän tähden arvosta.

”Amaranthesta puhuttaessa on viitattu usein popmetalliin, mutta uutuudella bändi kiristää särönuppia ja laulujen örinätasoja niin, että se kuulostaa kohtuullisen ankaralta, ja silloin jopa räppiosat hukkuvat sulavaksi osaksi biisien metallimassaa. Melodiat Elise Rydin puhtaine lauluineen toki viittaavat edelleen sinne popin suuntaan, mutta kokonaisuuden kannalta yhtyeen vaikutteet kattavat tänä päivänä paljon laajemmalle skaalalle, jolloin pelkän popin mainitseminen olisi sama asia kuin kommentoisi pelkkiä bändin kertosäkeitä”, Säynekoski kirjoittaa.

Näiden nostojen lisäksi tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyy uutta musiikkia muun muassa Gösta Sundqvist -henkisen popin taitavalta Rosita Luulta, debyyttilevynsä fyysisessä formaatissa vain kirjastoissa julkaisseelta Sakari Preussilta, australialaiselta multitalentti Tash SultanaltaLaavalamppuun tuijottelevalta Intiaanikesältä sekä monilta muilta.

Näin soi Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 44:

Lisää luettavaa