Taskulämmintä kepardia ja vapauden huumaa – Thunderstone-rumpali listasi raskaita kesäviisuja

"Voi sitä nuoren pitkätukan VW Jettaa, kun tämän biisin tahtiin jyskyttävä subbari tiputteli viimeisetkin ruuvit ja ruostuneet helmapellit vauhdista."
12.6.2016 13:51

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Kolean kesäkuisen päivän vieraaksi istahtaa Apocalypse Again -albuminsa keväällä julkaisseen ja juuri eilen Tampereen South Park -festivaaleilla esiintyneen Thunderstone-orkesterin rumpalismies Atte Palokangas. Pyysimme mieheltä listaa paremmin kuin hyvin suveen sopivista, astetta raskaammista rykäisyistä. Ja Ateltahan irtosi.

Täytyy myöntää, että tämän listan tiimoilta joiduin ihan raapimaan päätäni ja selailemaan omia Spotify-soittolistojani, että mitäs näitä ralleja nyt olis, joista itselle kesäfiilis tulee. Varsinkin, kun tässä on pitkään ollut niin monta rautaa tulessa, ettei ole paljon ehtinyt kuuntelemaan paljon muuta kuin biisipohjia ja treenailemaan päälle… Mutta kyllähän ne ”omat” vakiintuneet kesäbiisit potkaisevat kesäfiiliksen aina ihan uuteen pykälään, kun oikea laulu jostain ilmoille tärähtää. Tässäpä näitä nyt sitten tulee:

”Kun lyriikoissa voi tulkita pillurallin, niin onhan se nyt aina kesäboogie!”

1. Black Sun Aeon: A Song For My Wrath (albumilta Darkness Walks Beside Me, 2009)

Tämän biisin, ja itse asiassa koko levyn kesäfiilikset pohjautuu hyvinkin pitkälti siihen, että Before The Dawn -merkkisessä orkesterissa ollessani soiteltiin varsin paljon yhteiskeikkoja Black Sun Aeonin kanssa ja varsin monet, tai ainakin mieleenpainuvimmat noista keikoista osuivat varsin helteisiin ajankohtiin.

2. Helloween: Sole Survivor (albumilta Master Of The Rings, 1994)

Tätä tuli joskus nuorena ja vähän vanhempanakin tykiteltyä paljon, koko levyä itse asiassa tai no koko Uli Kuschin aikaista Helloweenia  ja ilmeisesti varsinkin kesäaikaan. Jos ei tällä alkufillittelyllä irtoa kesäfiilikset, niin sitten on vika ukossa! Oma henkilökohtainen suosikkirumpali puikoissa vielä, joten kyllä kelpaa!

3. Charon: Worthless (albumilta Tearstained, 2000)

Nuorena pojankloppina Raahessa asustellessani koko kesän kuumin ja odotetuin tapahtuma oli aina, jos Charon veti ulkolavalla meren rannassa. Kyllä kelpasi nuorten pitkätukkien pusikossa juoda kesähelteen lämmittämää kepardia ja kuunnella hevirokkia.

4. Deftones: My Own Summer (Shove It) (albumilta Around The Fur, 1997)

Itse asiassa ainoa biisi, jonka koko bändiltä tiedän. Tämänkin vain siitä syystä, että jonain kuumana kesänä, nuorina muusikon alkuina, tätä kovasti yritettiin jollain projektilla coveroida. Ehdotonta kesämatskua!

5. Devin Townsend Project: Kingdom (albumilta Epicloud, 2012)

Tämä koko lätty ajautui kuunteluuni jostain syystä vasta miltei puoli vuotta julkaisunsa jälkeen ja potkaisi niin kovasti, että pähkinät hyppäsi kurkkuun asti. Sen jälkeen kiekko tulikin kuunneltua miltei joka automatkalla vähintään pari kertaa läpi seuraavan vuoden ajan, ja itselläni ainakin kesällä tulee yleensä autoiltua aika reilusti…

6. Edge Of Sanity: 15:36 (albumilta Infernal, 1997)

Voihan Vihannin markkinat mikä löytö! Tätäkin yritettiin kovasti coveroida samaisena kesänä tuon Deftonesin biisin kanssa. En muista, saatiinko tuota alkua koskaan menemään oikein kohdalleen porukalla – vikahan oli aina muissa kuin itsessä – mutta yritys oli kova ja muistaakseni hauskaa oli!

7. In Flames: Clayman (albumilta Clayman, 2000)

Menee myös koko albumi luokkaan nuoruuden huolettomat kesät. Mitäs tästä sanois… Hieno biisi ja hieno albumi!

8. Masterplan: Spirit Never Die (albumilta Masterplan, 2003)

Kyllähän tämä oli tykeintä sen jälkeen, kun Uli lähti Helloweenista. Koko albumi on vieläkin varsin tiuhaan itsellä soitossa. Ja kun lyriikoissa voi tulkita pillurallin, niin onhan se nyt aina kesäboogie!

9. Poisonblack: Exciter (albumilta Escapextacy, 2003)

Voi sitä nuoren pitkätukan VW Jettaa, kun tämän biisin tahtiin jyskyttävä subbari tiputteli viimeisetkin ruuvit ja ruostuneet helmapellit vauhdista. Vieläköhän samanlaisella kahden markan subbarilla ja vanhoista seinälevyistä kasatulla kotelolla sais samanlaisen kesäfiiliksen aikaiseksi tämän biisin kanssa?

10. Stratovarius: Forever Free (albumilta Visions, 1997)

Yksi kaikkien aikojen suosikkibändeistä omalla kohdallani. Visions-albumin rumpusoundit ja biisit potki kyllä niin kovaa aikoinaan, että taitaa olla itse asiassa jopa kaikkien aikojen kunnelluin levy itselläni. Ja Forever Free; kyllähän kesässä aina se vapauden tuntu on varsinkin silloin, kun lomat alkaa!

Yllättävän kivuttomastihan tämä lista loppujen lopuksi muotoutui ja enemmänkin olis kesäisiä biisejä löytynyt, mutta mennään nyt näillä! Hyvää kesää Soundin lukijoille. Thunderstonen livekunnon voit tulla tsekkaamaan vielä ainakin Helsingin Tuskaan, Lempäälän Rock Of Ideaan ja Oulun Qstockiin. Tervetuloa!

Sunnuntaisoittari: Raskaita kesäviisuja (Atte Palokangas/Thunderstone)

Lisää luettavaa