50 vuotta historiallisesta Helsingin-keikasta – Jimi Hendrixiä muistellaan toukokuussa juhlakonsertilla

23.2.2017 10:32

Helsingin Kulttuuritalolla nähtiin 22. toukokuuta 1967 yksi konserttitalon merkittävimmistä esiintyjistä kautta talon historian, kun lavalle nousi kohtalaisen tuntematon yhdysvaltalais-englantilainen yhtye The Jimi Hendrix Experience. Juuri debyyttilevynsä Are You Experienced -julkaissut yhtye heitti maagisen konsertin, joka teki lähtemättömän vaikutuksen sitä todistaneeseen yleisöön.

“Se oli menoa heti, totaalisesti. Mitch Mitchell rumpuineen oli keskellä, ja Jimi ja Noel Redding ennennäkemättömissä afroissaan hyppivät lavan eri päissä vuorotellen Purple Hazen nykivien avaussointujen tahdissa ilmaan. Jimi oli kuin pantteri moniväriraitapuvussa, seksikäs, kohtalokas. Blues lensi avaruuteen tähtiä naimaan. Suuri mysteeri värähteli ilmassa enkä palannut koskaan entiselleni”, toimittaja Jussi Niemi kuvailee.

Historiallisen keikan 50-vuotispäivänä järjestetään Kulttuuritalolla Hendrix-juhlakonsertti, jossa suomalaisen musiikin legendat ja nuoret taiturit osoittavat kunniaa rockhistorian huimimmalle kitaristille. Kokonaisuudesta vastaa Roots of Love -yhtyeen Pale Saarinen ja lavalla nähdään muun muassa Hasse Walli Power Trionsa kanssa, Jukka Gustavson, Jukka Orma, Jimi Sumen, Heikki Silvennoinen, Erja Lyytinen ja Marzi Nyman. Nuorempaa polvea edustavat Lost Society -yhtyeen Samy Elbanna ja Trio Milo & Moses. Konsertin juontajana toimii bluesministeri Esa Kuloniemi.

“Esiintyjillä on kaikilla omat persoonalliset ja sielukkaat tulkintansa. Biisiohjelmisto kuvaa Hendrixin uran monipuolisuutta aikaansa edellä olevana säveltäjänä, jonka merkittävä innoittaja oli myös Bob Dylan ja hänen tekstilyriikkansa. Jimi Hendrix on jättänyt myös omaan musiikkitekemiseeni lähtemättömän jäljen radikaalina raja-aitojen rikkojana ja ilmaisun uudisraivaajana”, toteaa Saarinen.

Juhlakonsertin liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterissa alkaen 29 €. Saatavilla on myös lippuja konsertin yhteydessä järjestettävään tilaisuuteen, jossa vuoden 1967 konsertin järjestänyt Antti Einiö muistelee historiallista keikkaa.

Lisäksi tapahtumajärjestäjä lupaa vapaan sisäänpääsyn kaikille alkuperäisen The Jimi Hendrix Experience 22.5.1967 -konsertin lipunhaltijoille, joilla on luovuttaa alkuperäinen konserttilippu Kulttuuritalon arkistoon.

Lisää luettavaa