Anthrax-rumpali pohtii, miten musiikkibisnes murtui: ”Oli typerää, miten jotkut bändit alkoivat jakaa musiikkiaan ilmaiseksi”

28.3.2018 08:41

Charlie Benante taitaa olla edelleen harmissaan siitä, millaisessa myllerryksessä musiikkibisnes on ollut 2000-luvulla. Poissa ovat päivät, kun isot ja keskikokoiset bändit pystyivät rikastumaan cd-myynnillä ja pienetkin artistit saattoivat odottaa tilipäivää, jos saivat tuotoksensa albumilistan hännille – nyt jylläävät Spotify, piratismi ja yksinkertaisesti musiikin ylitarjonta, eikä kuumentuneista keikkamarkkinoistakaan riitä siivua kaikille halukkaille.

Benante puhui aiheesta The Metal Command -radio-ohjelmassa, ja Blabbermouth kirjasi juttutuokion tekstimuotoon. Benante löytää Napsterin aloittamaan mullistukseen syyllisiä niin levy-yhtiöistä, bändeistä, teknologiayrityksistä kuin yleisöstäkin.

”Maa tavallaan petti altamme, ja kaikki alkoivat miettiä, miten muuttunut tilanne voitaisiin kompensoida. Jotkut bändit luulivat olevansa fiksumpia kuin toiset ja sanoivat, että ’mepä annamme musiikkimme ilmaiseksi’ tai ’yleisö saa päättää, mitä maksaa’. Minusta se oli todella typerä ajatus”, Benante sanoo.

”Minusta se vei arvon musiikilta ja koko jutulta, mitä olimmme tekemässä. Siis miksi… Miksi joku tekisi noin? Sanovatko kaikki kokit, että tulkaa syömään ravintolaani ja maksakaa, jos pidätte ruoasta, tai ei tarvitse välttämättä maksaa ollenkaan? Minusta se oli todella ajattelemattomasti tehty.”

Benante kritisoi samaan hengenvetoon myös teknologiajätti Applea, jonka iPod-laitteilla kykeni kuuntelemaan artistien tuotantoa albumiformaatista välittämättä. Levyfirmat ja artistit puolestaan kävivät ahneiksi, mikä söi pohjaa pienempien bändien tekemisiltä. Yleisökin halveksuu musiikkia tyytymällä mp3-formaattiin ja unohtamalla, että musiikissa on kysymys jostain suuremmasta kuin lenkkeilyn taustaäänestä.

”Kukaan ei enää tiedä, mitä tehdä. Kaikki ovat kuin haaskaeläimiä ja tarttuvat mihin vain. ’Ehkä tämä toimii’ tai ’yritänpä tuota’. Siksi monet ovat alkaneet myydä näitä meet and greet -paketteja, koska heidän täytyy löytää tapa rahoittaa kiertueensa”, Benante sanoo.

”Levyt eivät enää myy, joten bändit myyvät kokemuksia. Minulla on vähän vaikeuksia suhtautua siihen, koska osa minusta ajattelee, että on vähän outoa moikata ihmisiä backstagella rahaa vastaan. Mutta ei nykyään ole paljon muita vaihtoehtoja kuin tehdä niin.”

Lisää luettavaa