Hallituksen esitys tekijänoikeuslain uudistuksesta heikentää luovaa työtä tekevien asemaa merkittävästi, linjaa Teosto – Vaatii palauttamista valmisteluun

Teoston mukaan Suomen esitys ei noudata EU:n direktiiviä vaan on paikoin jopa sen vastainen.
2.11.2021 12:45

Tekijänoikeusjärjestö Teosto on julkaissut lausunnon, jossa vaaditaan, että hallituksen esitys tekijänoikeuslain uudistukseksi palautetaan uudelleen valmisteluun sen sisältämien merkittävien ongelmien vuoksi, jotka osaltaan heikentäisivät luovan työn tekijöiden – säveltäjien, sanoittajien, sovittajien, kustantajien – asemaa.

Tekijänoikeuslain uudistaminen liittyy keväällä 2019 hyväksytyn EU:n tekijänoikeusdirektiivin kansalliseen voimaansaattamiseen. Erityisen merkittävän direktiivistä tekee artikla, jonka on tarkoitus korjata niin sanottua arvokuiluongelmaa, joka tarkoittaa epäsuhtaa luovan tekijän ja markkinoilla ison vallan saaneiden digialustojen välillä. Alustapalvelut kun ovat voineet hyödyntää tekijänoikeudella suojattua sisältöä maksamatta tekijöille asianmukaista korvausta.

Teoston mukaan Suomen esitys ei noudata EU:n direktiiviä vaan on paikoin jopa sen vastainen. Esitysluonnos on erityisesti arvokuilukysymykseen liittyen niin merkittävästi puutteellinen, että se pitää valmistella kokonaan uudelleen. Luonnoksessa on esimerkiksi huomioitu varsin yksityiskohtaisesti sisällön lataajien sananvapaus mutta samaan aikaan luovan työn tekijöiden omaisuudensuoja on huomioitu puutteellisesti. Teosto katsoo, että näiden kahden perusoikeuden välille löydettiin jo EU-tasolla hyvä tasapaino, eikä sitä tulisi enää horjuttaa uudelleen kansallisella tasolla.

Teosto kritisoi sitä, että suurin osa Euroopan maista on tehnyt oman lainsäädäntönsä direktiivin sanamuodon ja hengen mukaisesti, mutta Suomen esitysluonnos on tietoisesti muista jäsenvaltioista poikkeava. Näin ollen Suomi muuttaa EU:n direktiiviä ja ylittää toimivaltansa jäsenvaltiona. Teosto huomauttaa, että alustatalouden toimijat eivät ole sidottuja kansallisiin markkinoihin ja siksi on keskeistä, että direktiiviä sovelletaan eri maissa yhtenäisesti.

Teosto nostaa myös esiin, että koko lakiesityksen vaikuttavuusarviointi on puutteellista, eikä käytännön vaikutuksia esimerkiksi luovan työn tekijöihin tai markkinoihin ole edes yritetty arvioida. Lakiesitykselle annettiin myös vain neljä viikkoa lausuntoaikaa, vaikka kyse on merkittävästä, yli 200-sivuisesta yli kaksi vuotta valmistellusta lakipaketista.

Kansainvälisen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestön CISACin tekemän Global Collections Reportin mukaan maailmanlaajuisten tekijänoikeuskorvausten kokonaismäärä romahti koronan myötä alimmalle tasolleen neljään vuoteen. Laskua oli globaalisti yli miljardi euroa. Teosto vetoaakin, ettei koronan kurittamia luovan työn tekijöitä rangaistaisi enää esityksen kaltaisella sääntelyllä vaan tekijänoikeusdirektiivi saatettaisiin voimaan siten, että sen tavoitteet toteutuvat.

Lisää luettavaa