”Mikä meitä ihmisiä vaivaa? Olemmeko kaikki kykeneviä tuollaiseen?” – Bruce Dickinson muistelee Auschwitzin-vierailuaan

Iron Maiden -solisti Bruce Dickinson pohti Newsweekille vastikään myöntämässään haastattelussa syntyjä syviä muun muassa ihmisyydestä sekä siitä, olemmeko me kaikki pohjimmiltamme kykeneviä hirmutekoihin. Vakavahenkinen tuumailu sai alkunsa, kun mieheltä kysyttiin hänen takavuosien Auschwitzin-vierailustaan.

”Se on todella aavemainen paikka”, mies muistelee vierailuaan pahamaineisella keskitys- ja tuhoamisleirillä. ”Puolalainen kaveri, joka esitteli meille paikkoja, käy siellä jatkuvasti ja olin ihan että, kuinka kukaan pystyy moiseen? En pystynyt olemaan siellä paria tuntia kauempaa. Se todella vaikutti minuun. Voit haistaa sen paikan pahuuden.”

”Pidämme itseämme moderneina kaksituhattaluvun ihmisinä, mutta olemme vain silmänräpäyksen päässä Auschwitzista, eikä vain juutalaisten suhteen. Vastavaa tapahtuu jossain päin maailmaa joka päivä. Sitä ajattelee, että missä kohtaa alamme oikein kehittyä? Sitten tapahtuu jotakin hullua kuten Las Vegasissa ja se saa sinut pohtimaan: ’Mikä meitä ihmisiä vaivaa. Olemmeko kaikki kykeneviä tuollaiseen?'”