Oikeus ei taipunut mediajätin edessä – 374 miljoonan euron Spinal Tap -oikeusjuttu etenee

Minne saakka jutun siivet vielä kantavatkaan?

Käräjäoikeuden tuomari on hylännyt mediajätti Vivendin pyynnön keskeyttää 400 miljoonan dollarin, eli noin 374 miljoonan euron arvoinen oikeusjuttu, jonka Spinal Tap -työryhmä nosti This is Spinal Tap -elokuvaklassikosta saamiensa rojaltien, tai oikeammin, niiden puutteen johdosta.

Rolling Stone raportoi Spinal Tap -kirjoittaja Christopher Guestin nostaman haasteen elokuvan oikeuksien haltija Vivendiä vastaan etenevän seuraavaan oikeusasteeseen tuomari Dolly Geen päätöksellä. Elokuvan muun tekijäryhmän, eli Harry Shearerin, Michael McKeanin sekä ohjaaja Rob Reinerin osallisuus haasteeseen kuitenkin hylättiin, miesten osallistuttua juttuun erinäisten yhtiöiden välityksellä, sen sijaan että kopla olisi ollut mukana omilla nimillään. Kolmikko kuitenkin vakuuttaa lyöttäytyvänsä takaisin Guestin kelkkaan heti kuin mahdollista.

”Vivendi luuli pääsevänsä meistä noin vain eroon. Noh, niin ei käynyt tänään, eikä tule käymään sen enempää huomenna kuin ylihuomennakaan”, Shearer toteaa päätöstä seuranneessa lausunnossaan. ”Englannin kovaäänisin bändi tulee vielä kuulluksi. Tämä ei ole hyvä päivä ainoastaan meille, vaan kaikille kaltoin kohdelluille taiteilijoille.”

”Teemme sen mitä pitääkin ja mikä tärkeintä, autamme asettamaan ennakkotapauksen muille hyväksikäytetyille taiteilijoille, joilla ei ole välttämättä varaa tehdä sitä itse. Lähetämme viestin paitsi Vivendille, myös koko Hollywoodin kirjanpito-salaliitolle: kohdelkaa taiteen tekijöitä reilusti ja kunnioittavasti”, lisää Guest.

Täysin sellaisenaan haaste ei kuitenkaan Geen käsittelyssä säilynyt, sillä petoksesta tuomari ei löytänyt tarpeeksi näyttöä: ”Vaikka asianomistajat ovat epäselvästi väittäneet jutusta löytyvän petoksen tunnusmerkistöä, he eivät ole esittäneet tarpeeksi todisteita väitteidensä tueksi”, Gee lausuu tuomiossaan. Syyte petoksesta voidaan kuitenkin palauttaa juttuun, mikäli Spinal Tap -miehet vain kykenevät toimittamaan tarpeeksi todisteita moisen toiminnan olemassaolosta.

Tämähän menee mielenkiintoiseksi.