”Onttoa”, ”Tylsää paskaa”, ”Hyvä vitsi”… Keith Richards ei arastele kritisoida kollegoitaan – katso kootut sivallukset

Osansa ovat saaneet muun muassa Mick Jagger, The Beatles, Led Zeppelin, Black Sabbath, Bob Dylan ja David Bowie.
28.12.2023 11:35

Joulukuun 18. päivä kunnioitettavat 80 vuotta täyttänyt The Rolling Stones -kitaristi Keith Richards tunnetaan suorapuheisena miehenä, joka ei turhia siloittele kollegoitaan kritisoidessaan. Eivätkä Richardsin sivalluksilta ole turvassa edes tämän läheisimmät ystävät ja tutut vaan osansa ovat saaneet niin bänditoveri Mick Jagger kuin muun muassa The Beatles, Bob Dylan ja Led Zeppelin.

Ultimate Classic Rock -sivusto onkin koostanut yhteen 20 eri tapausta vuosien varrella, kun Richards on sanonut suorat sanat kollegoistaan. Katso alta tiivistetty (ja suomennettu) versio, laajemmin taustoja lausuntojen takaa voit lukea täältä.

Ja kuten UCR huomauttaa, on myös Richards saanut oman osansa kritiikistä eivätkä kaikki ole tyytyneet nielemään kitaristin lausuntoja tämän legenda-statuksesta huolimatta. Esimerkiksi tuittupäisenä luonteena tunnettu Elton John antoi Richardsin kuulla kunniansa kitaristin moitittua Eltonia tämän tehtyä Candle in the Windistä uuden version prinsessa Dianan muistolle: ”[Keith] on reumainen apina, joka nousee lavalle ja yrittää näyttää nuorelta. Kunnioitan Stonesia suuresti, mutta he olisivat olleet paljon parempia, jos olisivat heittäneet Keithin pihalle jo 15 vuotta sitten. Hän on persläpi ja on ollut sitä jo pitkään”, John jyrähti.

Mutta siis, asiaan. Näin Richards on sanonut seuraavista artisteista/bändeistä/asioista:

David Bowiesta: ”Pelkkää vitun poseeraamista. Ei mitään tekemistä musiikin kanssa, ja hän tietää sen itsekin. En tiedä häneltä mitään muuta [kuin Changes-kappaleen] joka olisi saanut karvani pystyyn.” (Uncut, 2008)

Bob Dylanista: ”Ilkeä pikku paskiainen. Muistan hänen joskus sanoneen minulle: ’Olisin pystynyt kirjoittamaan Satisfactionin, mutta sinä et olisi pystynyt kirjoittamaan Desolation Row’ta’. Vastasin, että no, siinä olet ihan oikeassa!” (NME, 2014)

The Bandista: ”Näin heidät Dylanin kanssa Isle of Wightissä ja petyin. Dylan oli hyvä, varsinkin kun esitti kappaleita itsekseen… The Band oli aivan liian kurinalainen. He ovat soittaneet yhdessä todella kauan enkä voinut ymmärtää, miten vähän heissä oli spontaaniutta. He soittivat nuotilleen kuten levyllä.” (Rolling Stone, 1969)

The Bee Geesistä: ”He elävät omassa pienessä fantasiamaailmassaan. Ei tarvitse kuin lukea, mistä he puhuvat haastatteluissaan: siitä, miten monta pukua heillä on ja muuta paskaa. Lapsellista, vai mitä?” (Rolling Stone, 1969)

Creedence Clearwater Revivalista: ”Kun kuulin heitä ensimmäisen kerran, lensin perseelleni. Mutta tylsistyin heihin hyvin nopeasti ja pian he alkoivat ärsyttää. Se on niin yksinkertaista perusjuttua, että se on jo hieman liikaa.” (Rolling Stone, 1969)

Grateful Deadistä: ”Siitä moni on väärässä. Se on pelkkää haahuilua tuntikaupalla. Sori vaan, Jerry Cargia, mutta se on tylsää paskaa.” (Billboard, 2015)

The Beatlesistä: ”[Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band] on pelkkää sillisalaattimaista kuraa. Siinä musassa ei paljon juuria ole.” (Esquire, 2015)

Elton Johnista: ”[Candle in the Wind] on hieman hämmentävä juttu. Tehdä lauluja kuolleista blondeista. Mutta [prinsessa Diana] oli hänelle kuitenkin läheinen ystävä. Minusta tuntuisi pahalta ratsastaa jollain tuollaisella, mutta [Elton] on showbisnestä.” (EW, 1997)

Guns N’ Rosesista: ”Ihailen heidän asennettaan, mutta heidän ulkoasunsa… Jokainen on kuin jostain toisesta bändistä. Yksi näyttää Jimmy Pagelta, yksi Ronnie Woodilta. Liikaa matkimista ja poseeraamista minulle.” (Rolling Stone, 1988)

Oasiksesta: ”Ne jätkät ovat sietämättömiä. Kasvakaa aikuisiksi ja katsotaan sitten uudestaan. En kuule heissä mitään ihmeellistä, se on minulle pelkkää retroa.” (Rolling Stones: Off the Record, 1997)

Led Zeppelinistä: ”Rakastan Jimmy Pagea, mutta bändinä? Ei kiitos. Jimmy on loistava soittaja, mutta minusta bändissä oli aina jotain onttoa.” (Rolling Stone, 2015)

Sex Pistolsista: ”[Musiikki] on paljon muutakin kuin vain ’paskan’ hokemista televisiossa tai syljeskelemisen opettelua peilin edessä.”

Mick Jaggerista ja miesten väleistä 1980-luvulla: ”Minusta tuntui, että hän oli todella suistunut raiteiltaan. Mick kadotti otteen todellisuudesta. En edes muista, mitä kaikkea hänestä [lehdissä] sanoin… Disco Boy, Jagger’s Little Jerk Off Band, miksei hän liity Aerosmithiin… Se meni rumaksi. Eräs toimittaja kerran kysyi minulta, milloin lakkaatte keljuilemasta toisillenne. Vastasin, että kysy siltä nartulta.” (Richardsin elämäkerta Life, 2010)

Spice Girlsistä: ”Mitä lumppuja. Osaavatko he laulaa? Eivät! Osaavatko he soittaa? Eivät! Maailma on mennyt hulluksi ja tarvitsee jotain heidän kaltaistaan.”

Princestä: ”Hänellä on asenneongelma ja se kuuluu. Princen täytyy selvittää, mitä prinssinä oleminen tarkoittaa. Tuo on ongelma, kun annetaan itselleen titteli ennen kuin on osoittanut ansaitsevansa sen. Hänellä oli tuo asenne, kun hän lämmitteli meitä kiertueella ja se oli loukkaavaa yleisöämme kohtaan. Kun esiinnyt Stonesin yleisölle, et sinä silloin yritä pudottaa pääesiintyjää pallilta. Hän on prinssi joka luulee olevansa jo kuningas. Onnea matkaan vaan.” (Musician, 1983)

Justin Bieberistä: ”Tapasin hänet ja hän osoittautui hyvin nöyräksi, kuten hänen kuuluukin olla. Hänen musiikkinsa? Se nyt on pelkkää paskaa, eikö vain?” (GQ, 2015)

Metallicasta ja Black Sabbathista: ”Miljoonat rakastavat heitä, mutta minusta ne ovat vain hyvä vitsi. En tiedä, mistä Metallica saa inspiraationsa, mutta jos se tulee minusta, niin sitten olen mokannut.” (New York Daily News, 2015)

Rap-musiikista: ”Niin paljon sanoja, niin vähän sanottavaa. Räpissä on tehnyt vaikutuksen ainoastaan se, että se on osoittanut, miten paljon sävelkorvattomia ihmisiä maailmassa on. He eivät tarvitse muuta kuin rumpukompin ja jonkun huutamaan sen päälle ja he ovat tyytyväisiä. Ihmiset, jotka eivät erota nuotteja toisistaan, on todella suuri markkinarako.” (New York Daily News, 2015)

Puff Daddystä ja I’ll Be Missing You -kappaleesta, jossa sämplättiin The Policea: ”Mielikuvituksetonta. Pelkkää paskaa. Keksisit jotain omaa. Siinä ei ole mitään vikaa, että otat joltain vaikutteita, mutta lisäisit siihen edes jotain omaa sen sijaan että vain omit sen.” (MTV News, 1997)

Pop-musiikista: ”Se on aina ollut roskaa. Mutta sehän on sen tarkoitus. Sitä tehdään mahdollisimman halvalla ja helposti ja siksi se kaikki kuulostaa samalta. Siinä on hyvin vähän tunnetta. Haluan kuulla musiikkia, jota ihmiset ovat soittaneet oikeilla soittimille. En halua kuulla muovista syntetisoitua taustamusiikkia, mitä kuulee hisseissä soitettavan.” (The Telegraph, 2023)

Lisää luettavaa