Soundgarden-kitaristi oikoo bändin levyyn liittyviä harhakäsityksiä – ”Syy-seuraussuhde on käännetty ympäri”

Kim Thayil toteaa, ettei bändi tiennyt Down On The Upsidea tehdessään hajoavansa pian.

Soundgardenin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 35 vuotta ja merkkivuotta juhlistetaan yhtyeen diskografian valittujen palojen vinyyliuudelleenjulkaisuilla sekä arkistojen aarteita kaivelemalla. Billboard-lehti haastatteli kitaristi Kim Thayilia asian tiimoilta ja nosti pöydälle myös vuoden 1996 Down On The Upside -levyn sekä harhakäsitykset, joita monilla faneilla kyseisestä levystä on.

Koska Soundgarden hajosi Down On The Upsiden julkaisun ja sitä seuranneen kiertueen päätteeksi, monien mielestä ennusmerkkejä hajoamisesta on nähtävissä ja kuultavissa levyltä. Thayil kuitenkin kumoaa väitteet ja toteaa fanien vain löytävän asioita ja merkityksiä joita he haluavatkin nähdä.

”Syy-seuraussuhde on käännetty ympäri. Ihmiset ajattelevat, että koska viimeinen biisi on Boot Camp ja bändi hajosi kiertueen jäkeen, hajoaminen takuulla ennustettiin levyllä. Tai että hajoaminen olisi vaikuttanut levyn teemoihin ja sanoihin Ei, ei se niin mennyt. Jos vanhempaa tuotantoamme katsotaan tarkemmin, sieltä löytyy paljon asioita rajallisuudesta ja päättymisistä. Ne teemat ovat olleet mukana alusta asti. Se, että tällä levyllä viitataan asioiden loppumiseen, on pelkkää sattumaa”, Thayil toteaa.

”Kun teimme sitä levyä, ainakin minä ja [rumpali] Matt [Cameron] keskustelimme jo seuraavasta Soundgarden-levystä.”

Down On The Upside täyttää siis parin vuoden päästä 25 vuotta ja koska aiempiakin levyjä on juhlistettu uusilla bonusmateriaaleilla höystetyillä uusintapainoksilla, saanee tämäkin levy vastaavan käsittelyn. Thayilin mukaan Down On The Upsiden suhteen on vain yksi ongelma:

”Esimerkiksi Superunknownista löytyi paljon b-puolia, ylimääräisiä ja poistettuja ottoja ja demokamaa. Down On The Upsidelta ei niinkään ja asiasta on keskusteltu meidän A&R-tyypin kanssa – sille ei vain löydy materiaalia”, Thayil harmittelee.

”Voimme remiksata sen, mutta emme oikein halua tehdä sitä levyillemme. Voimme masteroida sen uudelleen ja kenties päivittää pakkausta ja kansitaidetta, mutta bonusmateriaalia ei juuri ole, ellemme sitten todella etsi ja kaivele arkistoista jotain poisleikattuja äänityksiä ja liveversioita. Meillä ei ollut tapata kohdella biisejämme hylkiöinä.”