Parasta vuonna 2021: Soundin kriitikot valitsivat onnistuneimmat albumit

Soundin toimittajat valitsivat vuoden 2021 parhaat albumit.

Mitkä ovat olleet vuoden 2021 musiikilliset kohokohdat? Sitä ovat Soundin toimittajat tuttuun tapaan pohtineet päänsä puhki.  Äänet on nyt laskettu, ja niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin albumien osalta tulokset löytyvät alta. Kotimaisten voittaja oli häkellyttävän ylivoimainen, kun taas ulkomaisten sarjassa viisi parasta kamppailivat järjestyksestä lähes tasaväkisesti viimeiseen saakka. Omia suosikkejasi pääset äänestämään täältä.

SUOMI TOP 20


1. Linda Fredriksson:
Juniper
”Fredrikssonin ensimmäinen soololevy on kompleksinen ja välitiloissa viihtyvä, mutta askeleissaan varma mestariteos. Tämä ei ole sooloilla briljeeraava levy vaan nimenomaan lyyrisiä melodioita viljelevä. Jokaista kappaletta voi hyräillä – eikä vain tyhjänä korvamatona tai renkutuksena, vaan omakohtaisesti ja näin kenties tavoittaa jotain itselle runollista elämässä. Harvoin kuulee näin rikkaan valikoiman tekstuureja yhdistettynä niin ylenpalttiseen ja rikkaaseen melodiseen maailmaan.” Arttu Tolonen, Soundi 9/212. Richard Dawson & Circle:
Henki
”Dawsonin kertomuksissa on aseistariisuvaa myötätuntoa kaikkia ihmisiä kohtaan. Circlen soitto tulvii nyansseja, tavanomaisuudet väistäviä sovitusratkaisuja, upeaa svengiä ja väkevästi välittyvää tekemisen iloa.” Jussi Niemi, Soundi 10/213. Jesse Markin:
Noir
”Toisella albumilla tavoitteet ovat selvästi kansainvälisempään suuntaan, eikä Markin ole heikoilla vertailussa maailmanluokan tekijöihin. Esikoisen esittelemiä elementtejä viedään Noirilla pidemmälle keskitiestä.” Mirko Siikaluoma, Soundi 6/214. Lyyti:
Toiveet ja helyt
”Lehtolan soitin on piano, joka kappaleita hallitseekin hänen ilmeikkään ja tunteikkaan laulunsa ohella. Uutta ovat useat melko nopeatempoiset bändibiisit, joista varsinkin Kimppu kaipausta tuntuu iskusävelmältä.” Niko Peltonen, Soundi 8/215. Litku Klemetti: Kukkia muovipussissa
”Näissä lauluissa haaveillaan lemmestä, koetaan kiiman ensi aaltoja ja tuskaillaan ikäkausien ja roolien hämärässä rajamaastossa. Klemetti heittäytyy skenaarioihinsa tutulla rehellisyydellä ja intensiteetillä.” Niko Peltonen, Soundi 3/21 6. Yona: Uni johon herään
”Tätä aluevaltausta on odotettu Yonalta tavallaan jo pitkään, sillä se on kuin tehty hänelle. Kun näin herkkävaistoinen ja lahjakas tulkitsija saa taustalleen sinfoniaorkesterin, ei lopputulos voi olla muuta kuin mykistävä.” Tomi Nordlund, Soundi 3/217. Arppa:
Kinovalon alla
”Kokonaisuus toimii ja henkii sellaista tuntua, että tässä ollaan tekemässä jotain omaa ja mietittyä ja sitten tarjotaan se maailmalle uhmakkaasti: kai te nyt näin hyvästä kamasta tajuatte tykätä.” Niko Peltonen, Soundi 8/218. Sepikka:
En kestä kylmää lailla ahvenen
”Sepikan debyyttilevy on rohkea kokonaisuus. Joni Seppänen sekoittelee kitaravetoista indierockia, orgaanisia sampleja ja kamaripopestetiikkaa luontometaforilla kyllästettyihin lauluihinsa.” Vilho Pirttijärvi, Soundi 7/219. Swallow The Sun:
Moonflowers
Moonflowers on hyvin väkevä kokonaisuus, jota säestää elämänsä vedossa oleva yhtye. Se on levy, jonka säkkipimeä maailma vetää luokseen. Yhtyeen laajentuneeseen äänipalettiin mahtuu yhä säälimätöntä raivoa.” Lassi Linnola, Soundi 10/2110. Pekka Laine:
The Enchanted Guitar Of Pekka Laine
”Soundien, melodioiden sekä tajunnan eri tasoilla soljuva albumi on mielikuvissaan täyteläinen, henkevä ja ylellinen. Yksinkertaisen nätit ja hillityt melodiat saavat hohdokkaammat ja hillittömyyksiinkin menevät äänigobeliinit ja kaikutilat.” Asko Alanen, Soundi 3/21


11. Astrid Swan: D/other
12. Pekko Käppi & K:H:H:L: Aamunkoi
13. Moon Shot: Confession
14. Ursus Factory: Onnellinen sukupolvi
15. Sarparanta: Takaisin merkitykseen
16. Ruissalo Amping: Tähtien suojatit Maan povella
17. Jukka Nissinen: III
18. The Flaming Sideburns: Silver Flames
19. Hulda Huima: Ilma
20. Timo Kämäräinen: Blink And You Miss It


ULKOMAAT TOP 20


1. Low:
Hey What
Hey Whatin sointi on viritetty runnellun teknologian ja verevien lauluraitojen varaan, ja elementtien välinen dissonanssi ohjaa koko kuuntelukokemusta. Painotukset ovat kuitenkin kohtuullisia, lempeitäkin. Hälyäänet määrittyvät pikemmin silloiksi kuin tiesuluiksi, eikä traditionsa tuntevien melodioiden luoma toivo tukehdu kuristavimmissakaan välikkeissä. Tämän tästä musiikki kuulostaa jopa leikkisältä. Mitään kevyttä levyssä ei kuitenkaan ole. Ennemminkin hidaspiirteiset laulut uhkuvat liki hallitsematonta voimaa.” Hannu Linkola, Soundi 7/212. Billie Eilish:
Happier Than Ever
”Depression sijaan Billie Eilishin tekemisiä leimaa aggressio ja se on virkistävää. Syntyy mielenkiintoinen kontrasti tähden yhä uneliaampaan laulutapaan ja sisäänpäin kääntyneeseen musiikilliseen ilmaisuun.” Niko Peltonen, Soundi 7/213. The War On Drugs:
I Don’t Live Here Anymore
”Tämä on ihanaa soundia ainakin meille, jotka alun perinkin The War On Drugsiin ihastuimme. Edeltäjän maaninen studiotyöstö tuntuu korvautuneen ripauksella pelimannihenkeä. Soundi on aiempaa runsaampi: tässä soittaa ihan kokonainen bändi.” Mikael Mattila, Soundi 9/214. Gojira:
Fortitude
”Yksinkertaisuus ei ole koko totuus, mutta nyt bändi luottaa enemmänkin voimaan kuin tekniikalla briljeeraukseen. Gojira on löytänyt musiikillisen voimasuonen, jossa ylimääräinen rönsyily ja kuorruttaminen on turhaa.” Kimmo K. Koskinen, Soundi 4/215. Mdou Moctar: Afrique Victime
”Mitäpä jos säästettäisiin kaikkien aikaa ja jaettaisiin useampi pysti samalla kertaa. Vuoden blues-levy. Vuoden psykedelialevy. Vuoden sähkökitaralevy. Vuoden ”jam band”. Mdou Moctar, onnittelut – voitte noutaa pokaalit.” Pekka Laine, Soundi 6/216. The Weather Station:
Ignorance
”Levyllä ovat vahvasti läsnä isot, orkestroidut sovitukset syntetisaattoreineen, jousineen, puhaltimineen ja perkussioineen – ja usein hieno, musiikkia eteenpäin piiskaava biitti. Yleisilme on vahvasti nojallaan soft rockin suuntaan.” Arttu Tolonen, Soundi 3/217. Japanese Breakfast: Jubilee
”Kun vaivihkaiset melodiat tulevat lopullisesti tutuiksi, aukeaa albumi euforiseksi mutta hellästi syrjäänvetäytyväksi täyttymykseksi. Vaikka levy juhlistaa taiteilijan toipumista äitinsä kuolemaa seuranneesta surusta, luotaa se myös sanomaa terävöittäviä varjoja.” Hannu Linkola, Soundi 7/218. The Killers:
Pressure Machine
”Amerikkalaisesta pikkukylästä kertovissa lauluissa soivat kitaran, basson ja rumpujen lisäksi ainakin syntikka, jouset ja huuliharppu. Nyt kun kaukomatkoja pitäisi yhä välttää, etä-roadtrip bändin kanssa on oiva valinta.” Karoliina Kantola, Soundi 7/219. Amyl And The Sniffers:
Comfort To Me
”Amy Taylorin tulkinta on aiempaa kypsempi ja uskottavampi. Esimerkiksi Security, Hertz ja Knifey paranevat näennäisestä simppeliydestään huolimatta kuuntelu kuuntelulta. Sniffersin yhteissoitto on hitsautunut tiukemmaksi kuin debyytillä.” Jari Mäkelä, Soundi 7/2110. Elbow:
Flying Dream 1
”Elbow on yhdeksännellään levollisempi kuin koskaan, mikä on paljon sanottu yhtyeestä, joka on tunnettu raukean melankolian mestarina. Pienieleinen mutta suuritunteinen albumi hehkuu kaunista lämpöä.” Mikko Meriläinen (levyä ei ole arvioitu Soundissa) 


11. Mastodon: Hushed And Grim
12. Converge: Bloodmoon: I
13. Little Simz: Sometimes I Might Be Introvert
14. Ryley Walker: Course In Fable
15. Altin Gün: Yol
16. Robert Plant & Alison Krauss: Raise The Roof
17. Floating Points, Pharoah Sanders & LSO: Promises
18. Iron Maiden: Senjutsu
19. Lucy Dacus: Home Video
20. Viagra Boys: Welfare Jazz 

Älä unohda meitä! Lisää toimittajien henkilökohtaisia levysuosikkeja vuodelta 2021 löydät täältä.

On sinun vuorosi! Äänestä vuoden parhaita albumeita ja osallistu upeiden palkintojen arvontaan.