”Might as well jump!” – vaan mistä tuossakin Van Halenin hitissä tarkkaan ottaen lauletaan?

21.2.2016 10:00

Rockbiisien sanoitukset kätkevät sisäänsä kaikenlaista. Little Richardin Tutti Frutti -klassikkokin sisälsi niin paljon seksuaalissävytteistä kuvastoa, että 1950-luvun valkoinen Amerikka olisi pökertynyt kauhistuksesta, jos olisi malttanut tutkia lyriikoita tarkemmin. Ei ihme, että tuottaja Robert Blackwell vaihdatti biisin tekstistä muun muassa kohdan, joka alun perin kuului: ”Tutti Frutti, good booty / If it don’t fit, don’t force it / You can grease it, make it easy”.

Alla olevassa kyselyssä on kymmenen muuta kuuluisaa esimerkkiä kappaleista, joiden sanoituksiin liittyy mielenkiintoinen tarina, twisti tai yleinen väärinkäsitys. Aivan kuten Bruce Springsteenin Born in the USA ei ole laisinkaan yltiöamerikkalainen patrioottikappale, myös esimerkiksi Van Halenin pirteään Jumpiin liittyy yllättävä näkökulma. Katso, montako tarinaa muistat ennalta!

Disclaimerina mainittakoon, että laulujen taustat ovat parhaimmillaankin monitulkintaisia ja artistien omatkin kertomukset niiden synnystä saattavat vaihdella ajan mittaan. Niinpä emme julista vastauksiamme 100% tosiksi, mutta kukin niistä pohjautuu järkevältä tuntuvaan lähteeseen. Onnea matkaan!

Lisää luettavaa