Soittakaa Paranoid! Mutta kuka tekee sen parhaiten? Cover vai orkkis? -sarja selvittää

26.4.2016 08:31

Onko alkuperäinen versio se ainoa oikea? Voiko cover pestä esikuvallaan lattiaa? Soundin uudessa sarjassa laitetaan originaalit ja lainakappaleet kilpasille ja katsotaan, kuka nousee korkeimmalle palkintopallille.

Sarjan aiemmissa osissa paremmuudesta ovat kisailleet ZZ Topin Rough Boy, Kissin God Of Thunder, Thin Lizzyn Jailbreak ja Guns N’ Rosesin Paradise City.


ORIGINAALI

Paranoid ei paljon esittelyjä kaipaa. Tarinoiden mukaan levylle viime metreillä täytebiisiksi tunnissa sävelletty biisi osui levy-yhtiön hermoon ja niin alun perin War Pigs -nimiseksi aiottu levy nimettiinkin Paranoidiksi.

Single ampui Black Sabbathin megasuosioon ja on sittemmin alkanut elää omaa elämäänsä. Paranoidista on tullut rockhistorian kivijalkoja niin hyvässä kuin pahassa.

HAASTAJAT

Paranoid on surullisenkuuluisa siitä, että sen perään huudetaan keikalla kuin keikalla. Sabbathin lisäksi ainakin seuraavien bändien keikalla kappaleen kuitenkin voi jopa kuulla, mikäli joku vääräleuka huutelee ”Soittakaa Paranoid!”

Lukuisista cover-vaihtoehdoista Soundin esiraati valitsi siis seuraavat:

1. Megadeth valitsi tämän klassikon esitettäväkseen Nativity In Black -tribuuttialbumille. Tempoa on nostettu thrash-bändille sopivampaan nopeuteen ja Iommin klassinen kitarasoolo on vaihtunut armottomaan tilutukseen.

2. Freud, Marx, Engels & Jung nappasi sanat Aleksis Kiven Metsämiehen runosta ja sovitti ne istumaan Paranoidin säveleen. Koska miksipä ei?

3. Jos Megadeth väänsi tempoa ylös, Type O Negative puolestaan hidastaa sitä entisestään, muuttaen tunnelman semisti ahdistavaksi.

4. Mikäli jättäisimme Eläkeläisten humppaversion noteeraamatta, saisimme varmasti kuulla siitä lopun ikäämme. Joten viimeisenä haastajana Hullun jenkka, olkaa hyvät.

Kuuntele vielä haastajat läpi alta ja anna äänesi omalle suosikillesi.

 

Lisää luettavaa