ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE: Nimi muutettu

ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE
Nimi muutettu
Megamania

Miltei kahdeksan vuotta sitten kotikutoisen Neulainen Jerkunen -esikoisalbuminsa julkaissut Absoluuttinen Nollapiste on edennyt urallaan hitaasti, mutta määrätietoisesti. Yhtyeen musiikilliset ideat kumpuavat yhä samoilta 70- ja 80-luvun vakavamielisiltä rocklevyiltä kuin ennenkin, mutta nykyään Nollapiste ei sorru tarpeettomiin tyylikokeiluihin. Huolellisesti toteutettujen kappaleiden sovitukset sen sijaan suorastaan vilisevät pikantteja detaljeja. Esimerkiksi Vihkikaava ja käytäntö – sekä Liukuovet-raitojen kireät kitarasoolot sitovat laulut tiukasti yli 20 vuotta vanhaan suomirockiin. Ipswich-kappaleen aloittava leikkisä instrumentaaliosuus puolestaan olisi ollut helposti rakennettavissa Pekka Pohjola -henkiseksi kokonaiseksi lauluksi. Yhtyeen (Aki Lääkkölä/kitara, Aake Otsala/basso ja Tomi Krutsin/rummut) soitto on läpi levyn poikkeuksellisen svengaavaa ja innoittunutta eli sekin lähestyy esikuvien tasoa.

Nimi muutettu -levyn tunnelmakirjo ulottuu mietteliäästä ja miltei aistillisesta (Uin ja näin sekä Liukuovet) ronskiin heavy rockiin (Irene Kaktus) ja oudosti kuplivaan kosketintunnelmointiin (Helikopterin varjo). Absoluuttisen Nollapisteen kuudennen studiolevyn aloittava Pyhä Nynny on ehkä nelikon kaunein ja tyylipuhtain laulu koskaan. Huiluteemoineen ja voimakkaasti Anssi Tikanmäki -poljentoisine pianoineen se kuulostaa samanaikaisesti sekä äärettömän tutulta, että riittävän originaalilta leimautuakseen ainoastaan esittäjäänsä. Tommi Liimatta laulaa kappaleen "On voimakas halu elää/on voimakas halu kuolla" -rivit suorastaan koskettavasti.

Tommi Liimatan tekstien yksityiskohdat ja oivallukset ovat usein vilpittömyydessään ja suoruudessaan kuin lasten huomioita ympäröivästä maailmasta ("Mudassa renkaan urassa makaa/kuiva sammakko vähän kyljellään.") tai mestarillisia arkifilosofisia kiteytyksiä ("Se nyt kaikki vain on kivaa, mitä naiset inhoaa."). Tekstien kolmas ulottuvuus on edelleen läpitunkematon surrealismi ("Annan lampaalle tekohengitystä Ipswichissä."). Kuten useasti aiemmin, myös Nimi muutettu -levyllä päänvaivaa aiheuttavien tarinoiden viitekehykseksi asettuvat liki poikkeuksetta perhe, suku ja ystävät.

Kaikkiaan Nimi muutettu vaikuttaa Absoluuttisen Nollapisteen selväpiirteisimmältä ja helpoimmin lähestyttävältä pitkäsoitolta tähän saakka. Ehdottoman eheänä kokonaisuutena se ansaitsisi olla yhtyeen todellinen läpimurto. Ainakin albumi on poikkeuksellisen hyvä tapa tutustua tämän uniikin yhtyeen musiikkiin.