ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE: Sortovuodet 1994-2004

ABSOLUUTTINEN NOLLAPISTE
Sortovuodet 1994-2004
Megamania

Kun rock-kentän vasemman takalaidan yhtye julkaisee kymmenvuotisen levytysuransa kunniaksi kokoelman harvinaisista raidoistaan, lopputulokselta sopii kaiketi odottaa päätöntä sekoilua ja bändin omaa kivaa. Niin voisi luulla, ja vaikka Absojen b-puoliin mahtuu myös jokunen vapaamuotoinen, ei niin helposti aukeava instrumentaaliraita, mukana on yllättäen myös ilmiselvää hittimateriaalia tyyliin Ylioppilaat ja Ei syttynyt, mies hymähtää.

Nykykokoelmien lailla mukaan on lisätty kaksi upouutta biisiä. Janne Halmkronan tuottamat raidat ovat oiva lisä bändin kataloogiin. Romanttinen komedia vastaa nimeään liimattamaisella otteella toteutettuna, Toukokuun leikit on monisyisempi, mutta molemmat istuvat mainiosti yhtyeen profiiliin. Vastapainona uutuuksille voi cd:n lopussa kuulla bändin ensi-ep:n Ei ilmestynyt ja tehdä vertailuja mitä kymmenen vuoden aikana on tapahtunut.

Kakkos-cd tarjoaa täydennykseksi yhtyeen livekeikan vuodelta 2001, jolloin se esitti Suljettu-albumiaan kokonaisuutena Otto Hallamaan koskettimilla täydennettynä. Lopputulos on kiistaton todiste Absojen livekyvyistä. Biisien väliset taustanauhaspiikit lisäävät huumoria tasokkaaseen kokonaisuuteen, joka kulminoituu moniosaiseen ja -syiseen, vanhan levypuoliskon mittaiseen Suvannossa ylpeä ilme -kokonaisuuteen, jonka jälkeen kuullaan vielä kaksi encorebiisiä.

Sortovuodet 1994 – 2004 piirtää Absoluuttisesta Nollapisteestä yllättäen syvemmän kuvan kuin normaalikokoelma Olen pahoillani. Livepuolen ansiosta tätä voi jopa suositella bändiin vasta tutustuville. Vanhoille Abso-faneille se on tietysti oikea runsaudensarvi.