Arvio: Rinneradion vuosikymmenen haudutetut tekstuurit ja maut – Meditatiivisen Balladiumin trippi kärsii yksitoikkoisuudesta

Arvio julkaistu Soundissa 11/2023.
Kirjoittanut: Samuel Järvinen.

Arvio

Rinneradio
Balladium
Rockadillo

Rinneradio on elektronisen musiikin pioneeri, joka on ollut aina aikaansa edellä yhdistellessään eri vivahteita rikkaaseen ilmaisuunsa. Uusi albumi Balladium on ensimmäinen levy jazz-elementtejä ja ambientia yhdistelevältä projektilta sitten vuoden 2012, joten uutta on saatu odottaa.

Albumilta löytyy yhtyeen tyylille uskollisesti joukko erilaisia tekstuureja ja makuja. Levyllä hyödynnetään erilaisia idiofoneja, puhallinsoittimia, folk-laulua ja elektronisia elementtejä sulassa harmoniassa. Musiikillisesti levyllä liikutaan jossain Steve Roachin tekstuurimusiikin, nykykansanmusiikin, jazzin ja elektronisen taidemusiikin yhteisulottuvuudessa harmonisesti. Parhaimman yksittäisen hetken albumilla tarjoaa kymmenenminuuttinen Spirient, joka on kuin koko albumin kaari pienoiskoossa, ja joka tuo mieleen paikoitellen säveltäjä John Mackeyn.

Tunnelmallista variaatiota albumilta toivoisi hieman enemmän, sillä parhainkin auditiivinen trippi muuttuu lopulta liian yksitoikkoiseksi. Levy on meditatiivinen kokemus, mutta tiedostavia kuuntelukertoja se ei välttämättä tarjoa kovin useita sen funktionaalisen merkityksen ulkopuolella.

Lisää luettavaa