BECK: Morning Phase

BECK
Morning Phase
Capitol

Morning Phase on monellakin tapaa Beckin uran uusi aloitus. Vuonna 2008 julkaistun Modern Guilt -levyn myötä Beckin pitkä levytyssopimus Interscopen kanssa tuli päätökseen ja suunnilleen samoihin aikoihin miestä vaivanneet selkäongelmat ärtyivät akuutille tasolle. Pitkittyneen sairasloman jälkeen Beck palasi luottomiestensä kera studioon ja Morning Phase alkoi löytää lopullista, seesteistä muotoaan. Aivan alusta työstöä ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa, sillä levyn pohjina toimivat jo vuonna 2005 Nashvillessa tehdyt nauhoitukset. Esimerkiksi tuore single Waking Light juontaa juurensa näihin lähes vuosikymmenen takaisiin sessioihin.

Beck on itse luonnehtinut Morning Phasea vuonna 2002 julkaistun Sea Change -levyn sisarteokseksi. Yhtäläisyydet onkin helppo huomata, sillä näillä kahdella levyllä riisuttu tunnelma yhdistyy akustiseen äänimaailmaan saumattomasti ja pääroolin pääsevät itse kappaleet. Ja koska sekä Sea Changen että Morning Phasen kappalemateriaali on poikkeuksellisen vahvaa, on tämä lähestymistapa todella oiva valinta. Itse lisäisin tähän jatkumoon vielä Mutations-mestariteoksen, joka monissa kirjoissa kuitataan jonkinlaisena väliteoksena, mutta joka jälkikäteen katsottuna on osoittautunut yhdeksi kestävimmistä Beck-levytyksistä.

Morning Phase on todella surumielinen teos, mutta samalla se tihkuu sellaista lohtua, jota useimmiten tapaa lähinnä gospelin parissa. Keski-ikäistyminen, perhe-elämä ja terveydellisen taistelun jättävät arvet eivät voi olla kuulumatta miehen musiikista. Vaikka jälki on kaikkea muuta kuin tylsää, niin nyt ollaan todella kaukana Loserin slacker-mentaliteetista tai Midnite Vulturesin liskodiskosta. Hyvä esimerkki tästä on jonnekin Simon & Garfunkelin ja Fleet Foxesin välimaastoon osuva Turn Away, jossa Beck hienovaraisilla siveltimenvedoilla maalaa todella raskaan sarjan tavaraa.

Beckin paluu takaisin aktiivimuusikoksi on yksi alkaneen vuoden parhaita musiikkiuutisia. Se, että paluu tapahtuu Morning Phasen tasoisella, miehen omat huipputeokset tasapäisesti haastavalla levyllä, on kieltämättä pieni, mutta toki positiivinen yllätys.