BRIAN WILSON: In The Key Of Disney

BRIAN WILSON
In The Key Of Disney
Disney

Brian Wilsonia, tuota popmusiikin suurimpiin kuuluvaa neroa, näkyvät Disneyn kaupparatsut kuljettavan viihdekulttuurin huipulta toiselle. Tätä menoa ne tekevät Brianista muutamassa vuodessa Mikki Hiiren.

Vuosi sitten ilmestyi hilpeä albumi Brian Wilson Reimagines Gershwin, millä Beach Boysin taiteellinen johtaja pisti uusiksi sen Suuren Amerikkalaisen Laulukirjan ehdottoman päätekijän hienointa säveltaidetta. Nyt on sitten vuorossa lapsille suunnattu kulttuurianti eli Disney-studioiden oma musiikkiaarteisto. Säveltäjänimet ovat kovasti tuttuja (Randy Newman, Elton John, Frank Churchill, Leigh Harline) ja niin ovat laulutkin. Hymy leviää suupieliin kuin väkisin, kun lastenelokuvien pirtsakka potpuri tulvii kaiuttimista.

Gershwin-levyn kokeellisuus ja velmu psykedeelisyys on kuitenkin jätetty niihin sessioihin. In The Key Of Disneyn tunnelma on parhaimmillaan pakottoman iloinen, mutta paikoin se menee suorastaan pelottavan lähelle tekopirteää jenkki-meininkiä. Jotenkin Brian Wilsonin oma, väärentämätön lapsenmieli onnistuu pitämään homman kasassa silloinkin, kun siirappi uhkaa läikkyä yli äyräiden.