CAT POWER: You Are Free

CAT POWER
You Are Free
Matador

You Are Free on Cat Powerin eli Chan Marshallin ensimmäinen omista biiseistä koostuva albumi lähes viiteen vuoteen. Powerin omalaatuisen kauneus- ja soundikäsityksen ansiosta You Are Free on myös pitkästä aikaa todella huolestuttava äänite. Catin ääni kehrää kautta levyn ystävällisenä ja lempeänä, mutta tarinansa ja niiden toteutus ovat yhtä hälyttävää kuunneltavaa kuin Tori Amosin harjoittama sielun syväluotaus.

You Are Freen miksauksesta vastaava Adam Kasper on joutunut Cat Powerin kanssa työstämään olennaisesti vähäisempää ääntä kuin Foo Fightersin, Queens Of The Stone Agen tai Pearl Jamin sessioissa. Ja vaikka levyllä vierailee Dave Grohlin, Eddie Vedderin ja Bill "Smog" Callahanin kaltaisia tähtiä, niin huomio levyllä kiinnittyy vain ja ainoastaan Cat Powerin vangitsevaan hahmoon.

Cat Power tarjoaa romuluista ja kolkkoakin kauneutta sisältävät laulunsa riisuttuina ja soitannollisesti tietoisen ontuvina ja alkeellisina. Laulutulkintojen ja soiton intiimiys on lähes pelottavaa ja saa biisien kuuntelemisen tuntumaan tunkeilemiselta. Levyn seurassa uskaltaa hädin tuskin hengittää, koska ei halua rikkoa albumin taikaa.

You Are Free on patoutunutta ahdistusta huokuva albumi, joka ei missään vaiheessa riehaannu omasta vapaudestaan. Keep On Runnin' nimensä vastaisesti tuskin edes kävelee, mutta levyn päätösraidan perusteella voi sentään uskoa evoluution hitauteen.