CRADLE OF FILTH: Darkly, Darkly, Venus Aversa

CRADLE OF FILTH
Darkly, Darkly, Venus Aversa
Peaceville

Vaikka Godspeed On The Devil’s Thunder (2008) antoi hieman osviittaa siitä, mitä saattaisi olla tulossa, ei kai tähän silti kukaan uskonut. Darkly, Darkly, Venus Aversa on optimaalinen Cradle Of Filth -albumi eli lähes 20-vuotiaan bändin paras julkaisu. Arvostan yhtyeen tuotokset ajalta V Empirestä Cruelty And The Beastiin (1996 ja 1998) todella korkealle, mutta moitteettomasti tuotettuna ja Dani Filthin tulkinnan kehityttyä uusin levy vie niistä voiton.

Kabbalan Aadamin ensimmäisestä vaimosta, Lilith-demonista kertovaa teemallista kokonaisuutta mainostettiin etukäteen nopeimmaksi ja brutaaleimmaksi Cradle Of Filth -albumiksi koskaan. Sitä se saattaa ollakin, ja on myönnettävä, että juuri tämä ominaisuus Darkly, Darkly, Venus Aversassa kiehtoo. Tutut goottisinfoniset piirteet kuuluvat taustalla, mutta se paljon puhuttu kaupallinen paska ei juuri haiskahda. Levystä saa täysin väärän kuvan Forgive Me Father (I Have Sinned) -videobiisistä, sillä se on tällä kertaa ainoa myönnytys laatuaan.

Danin melodiatapailujen ohella myös naislaulua käytetään säästeliäästi. Darkly, Darkly, Venus Aversa on tasapainoinen kooste Cradle Of Filthin parhaista puolista. Aivan kuin bändi olisi ehtoovuosinaan kokenut jonkinlaisen valais­tumisen.