CRADLE OF FILTH: Midian

CRADLE OF FILTH
Midian
Music For Nations

Tavallaan on hassua, että black metalin edelläkävijä tulee Englannista, vaikka norjalaiset ovat etenkin viime vuosina kunnostautuneet kyseisen tyylisuunnan saralla. Cradle Of Filth on useammalla levyllään ansiokkaasti lanseerannut teatraalisen black metallin. Tällä kerralla piirrettä alleviivataan julkaisemalla levy halloweenin juhlapyhänä, päivänä, joka on kirvoittanut useampiakin elokuvan tekijöitä.
Cradle Of Filth on jo ajat sitten määritellyt omat standardinsa. Sen ei tarvitse lähteä kilpailemaan kokeellisimman black metal -bändin tittelistä. Vaikka joskus edelläkävijät jäävät tuoreiden ja kekseliäiden tekijöiden junasta, näillä briteillä ei ole tästä pelkoa. Cradle Of Filth on tehnyt erinomaisia kappaleita, jotka tihkuvat kauhua. Levyn tuotanto on mainiosti kohdallaan, ja naisäänen sovittaminen Danin demonisen laulun pariksi kattaa painajaisen hopeatarjottimelle.
Midian on Cradle Of Filthin muihin levyihin verrattuna syvempi kokemus. Samalla se summaa yhtyeen menneisyyden, sillä bändi hyödyntää menneisyyttään ja sulattaa vaikutteensa viime aikoina omaksumiinsa brittiläisen heavy metallin nokkelimpiin piirteisiin. Midian ei ole mättölevy perinteisessä mielessä. Se on terävillä ruoskaniskuilla sivallettua kaunista murhaa alusta loppuun saakka.