EMMYLOU HARRIS: Hard Bargain

EMMYLOU HARRIS
Hard Bargain
Nonesuch

Hyvin hartaasti  ja verkkaisesti koottujen ja tuotettujen albumien jälkeen Hard Bargain on syntynyt suhteellisen nopeasti. Ensimmäinen Harrisin omaan biisimateriaaliin painottunut albumi Red Dirt Girl (2000) vaati neljän vuoden kypsyttelyn. Nyt pohjatyö kesti vuoden ja  trio-kokoonpanolla tehty levytys vain kuukauden. Tuottaja Jay Joyce  on hoitanut sähkökitarat, bassot ja koskettimet, Giles Reeves rummut ja muut lyömäsoittimet.

Pelkistetyistä lähtökohdista huolimatta soundi on juuri niin tarkan täyteläinen ja miellyttävä kuin on totuttu. Suurenmoista huomata, kuinka selvästi ainutlaatuinen lauluääni hallitsee riippumatta musiikin tyylilajista, joka vaihtelee vanhan liiton kantrista Lucinda Williamsin tyylisiin sähköisiin rockriffeihin. Ydinmateriaali kiteytyy hyvin henkilökohtaisiin ja herkkiin laulukertomuksiin, joissa kulkevat mielikuvat menneistä vuosista nykyhetken tunnekuohuihin.

Gram Parsonsin ehtymätön inspiraatio hedelmöittää The Roadin filosofian: ”The road we shared together once will never be the same.” Albumin hivelevän melankolian toinen selittäjä on vastikään edesmenneelle ystävälle ja yhteistyökumppanille Kate McGarriglelle omistettu Darlin’ Kate, jossa voi kirpaisevasti aistia tutun taustalaulun puuttumisen kertosäkeen huokauksissa.

Hard Bargain ei ole millään muotoa sisäänpäin kääntynyt, vaan hyvinkin auliisti avautuva tunteiden ja tulkintojen korulipas.