Levyarvio: Sovinnainen Norah Jones tarvitsisi kunnon irtiottoa – Lyhyenläntä uutuus kerää yhteen jo julkaistuja kappaleita

Norah Jones
Begin Again
Blue Note

Vain seitsemän kappaletta ja 28 minuuttia sisältävä Begin Again kokoaa yhteen Norah Jonesin muutaman viime vuoden mittaan julkaisemia singlejä. Albumilta löytyy myös yhteisiä työnäytteitä kera Wilcon Jeff Tweedyn ja Thomas Bartlettin.

40-vuotiaan Jonesin seitsemäs albumi soi pehmeän kokeellisesti osumatta suoranaisesti mihinkään tiettyyn genrekarsinaan. Soulista, jazzista ja popista annostellaan Jonesille tuttuun tapaan.

Levykokonaisuus on sinkkukokoelmaluonteensa takia pirstaleinen, ja levyä onkin parempi tutkailla yksittäisten kerta-annosten kautta.

Maukkaimmiksi paloiksi nousevat soul-jazz-cocktailit It Was You ja Just A Little Bit, jossa seesteisestä olemuksestaan tuttu laulajatar kuulostaa jopa yllättävän intohimoiselta. ”I’m on fire, take me higher, I’m on fire”, hän hokee pianon pudotellessa nuotteja ja saksofonin maalaillessa taustalla.

Jonesin helmasynti on läsnä tälläkin levyllä: moni sinänsä taidokkaasti toteutettu kappale jää kädenlämpöiseksi fiilistelyksi ja yhdentekeväksi pyörittelyksi.

Vaikka kokeilun ja irrottelun halua tuntuu olevankin, Jonesin musisoinnin yllä leijuu edelleen tietty sovinnaisuuden leima. Irtiottoon voisi ottaa mallia vaikka Chisusta!