Levyarvio: Vastalääkettä kylmälle ja kaamokselle – Belle And Sebastian teki loistavan ja täysipainoisen soundtrack-albumin

Belle And Sebastian
Days Of The Bagnold Summer
Matador

Tämä olisi ollut täydellinen kesälevy! Nyt Belle And Sebastianin paluu 1990-luvun klassikkoalbumiensa tunnelmiin saa toimia vastalääkkeenä kaamokselle ja kylmälle. Days Of The Bagnold Summer on soundtrack samannimiseen Simon Birdin ohjaamaan indie-elokuvaan. Kyseessä ei ole kuitenkaan elokuvallisen komponentin varassa elävä tilaustyö, vaan täysipainoinen Belle And Sebastian -albumi ja loistava sellainen.

Erityisesti skottilaisiin herkkispopin mestareihin heidän varhaisten folkpop-levyjensä myötä rakastunut voi varautua mielenliikutuksen hetkiin. Yhtä hyvin levystä voi nauttia ilman yhteistä taivalta yhtyeen kanssa. Stuart Murdochin lempeässä johdossa kypsynyt ryhmä edustaa ajattomuutta ja kestäviä kauneusarvoja. Folk-kitaroille, hauraille jazzhäivähdyksille, aamu-usvaisille popmelodioille, päivänpaisteiselle yhtyesoinnille ja maailman rakastettavimmalle nörttilaululle on aina sijaa jossain markkinahumun laitamilla.

Belle And Sebastianin uskollisuus omaa musiikillista identiteettiään kohtaan ei tunnu jämähtäneisyydeltä. Yhtyeen tuotantoa tällä vuosituhannella elävöittäneet retket tuotetumman ja synteettisemmin soivan popin maailmoihin ovat jättäneet jälkensä Belle And Sebastianiin bändinä. Unenomaisten instrumentaalinumeroiden rytmittämä laulukokonaisuus on hiottu ja punnittu. Kauan sitten hellyttävällä hapuilulla lumonnut yhtye on nyt itsevarma ja suvereeni.