MAIJA VILKKUMAA: Pitkä ihana leikki

MAIJA VILKKUMAA
Pitkä ihana leikki
Evidence

Riehakas Tarharyhmä teki aikoinaan kepeää ja iloista poppia tärkeistä teiniaiheista kuten rakkaudesta, pojista ja kesästä. Kun yhtyeen toiminta päättyi, sen tarttuvia poplauluja jäi kaipaamaan. Onneksi laulaja Maija Vilkkumaan kipinä musiikkiin säilyi.
Kevään aikana radiokanavat takoivat Maijan Satumaa-tangon päähän varsin onnistuneesti. Reipas rocklaulu muistutti, että Jonna Tervomaa ei ole ainut suomalainen nainen, joka osaa tehdä näppärää ja uskottavaa rockia suomeksi. Niinpä kevään aikana odotettiinkin jo mieluusti syksyä ja Maijan esikoisalbumia.
On hienoa huomata, että odottaminen kannatti. Pitkä ihana leikki-levyltä löytyy Satumaa-tangon lisäksi muitakin tomeria rockralleja. Radiohitin rinnalle voi heti nostaa hurjien riffien kannustamat laulut Ei ikinä sun ja Salaa.
Vaikka albumilta löytyy monentyylisiä kappaleita, popin tuomasta kepeydestä ja tarttuvuudesta Maija ei ole onneksi päässyt eroon. Vaivattomuus ja kepeys huokuu yli, on sitten kyse bossa novasta (Hiuksissa hiekkaa) tai tanssirytmeistä (Vähän ennen). Ja sitä paitsi Tähti on nasevuudessaan yksi hauskimmista rocktähti-unelmien kuvauksista.
Kekseliäitä melodioita ja oivaltavia sanoituksia, joissa nähdään muutakin kuin oman navan ympäristö, vaikka välillä lipsahdetaankin hieman kömpelöihin kielikuviin.