THE WHO: Amazing Journey – The Story of The Who – dvd

THE WHO
Amazing Journey – The Story of The Who - dvd
Universal Pictures

Jäähyväiskiertueista vitsin pitkään ennen CMX:ää tehneen The Whon historia esitellään tällä tupla-dvd:llä sympaattisesti ja lämpimästi. Vuosikymmeniä on kertynyt sen verran, että jos kaiken kaikkien mielestä merkittävän haluaisi käydä läpi kattavasti, lähentelisimme Ken Burns -mittoja. Joissain kohdissa ykkös-dvd:n dokumentti tuntuu siis hätiköidyltä. Toisaalta elokuvan haastattelut, etenkin Roger Daltreyn ja Pete Townshendin, antavat niin hienon kuvan bändin sisäisestä elämästä ja pitkästä matkasta, että nippelitiedon puute ei haittaa. Jos mielii hieroa rillejään nenänvarttaan ylös visarunkkaussessioissa, datan saa muualtakin. 

Nippelitietoa ja puhuvien päiden mielipiteitä eri jäsenistä löytyy kakkoslevyltä. Stingit ja Eddie Vedderit voi jättää omaan arvoonsa, mutta nykyään Townshendilla ja Daltreylla on mielenkiintoista sanottavaa toisistaan.

Musiikillisesti parasta antia ovat lyhyet livepätkät 70-luvun alkupuoliskolta, jolloin bändi oli voimiensa tunnossa ja pystyi soittamaan hämmästyttävän pitkiä pätkiä kaaoksen veitsenterällä, mutta samalla tiukasti. Kakkoslevyllä John Entwistlen esittelyosuudessa on muutamasta biisistä miksattu pätkiä niin, että basso kuuluu kaiken muun yli. Se aukoo korvia.