”Ei mul oo oikeutta onneen” – Parasta juuri nyt -soittolistan valokeilassa kotimaiset lauluntekijät

21.5.2018 17:01

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Ismo Alanko on kuulunut suomirockin kärkeen lähes yhtä pitkään kuin kyseinen termi on ollut käytössä. Hassisen koneen ja Sielun veljien keulilta suomalaisille tutuksi tullut Alanko on mittavan uransa aikana pukenut säveltaidettaan niin psykedeliaan kuin realismiin.

Viime vuonna riisutun Yksin Vanhalla -livelevyn julkaissut biisinikkari hyppää tuoreella Ei oikeutta -sinkkujulkaisullaan elektronisempaa puoltaan. Rillumareit on tältä erää kuultu ja ääni Ismon kellossa on astetta vakavampi. ”Maailma on atomeina, bitteinä ja ihmisinä / totuus on varjo, jonka valo lakaisee”, kuvailee pitkän linjan lauluntekijä elämämme ajan henkeä.

Nuorempaa polvea kotimaisissa lauluntekijöissä edustaa aiemmin rap-kuvioiden kautta esillä ollut Jesse Markin. Thelo Ekow -taiteilijanimestään luopunut Markin vaihtoi tyyliään indiepopiin ja julkaisi menneen viikon perjantaina tuplasinkun Blood / Will Shoot. Lue lauluntekijän ajatuksia kappaleista sekä voimattomuuden tunteiden purkamisesta sanoiksi viimeviikkoisesta jutustamme.

Kotimaisten lauluntekijöiden kavalkadia soittolistallamme esittelevät myös vihreästä kasvista ja arjesta irtautumisesta laulava Laura Sippola, eteerisiin sfääreihin taidepopillaan johdatteleva Lac Belot sekä jylhästi kattojen päällä leijuva Peura. Heidän lisäkseen kotimaista väriä uutuuskattauksessamme esittelevät uuteen aikakauteen valmistautuva Stam1na sekä eteläamerikkalaisen järven mukaan tuoreen sinkkunsa nimennyt Death Hawks.

Ulkomaisista nimistä Parasta juuri nyt -soittolistalle tiensä löytäneet The Internet raikkaalla uuden sukupolven funkillaan, biisin nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin huonoa taidetta tarjoileva Beach Slang, legendaarinen The Smiths -kitaristi Johnny Marr sekä Melody’s Echo Chamber.

Soundi.fi: Parasta juuri nyt -soittolista (21/2018), olkaa hyvä:

Lisää luettavaa