Tarkkailuluokka | Alec Danger: Vaarallisesta sooloprojektista kohti kokonaisvaltaista tutkimusmatkaa

Vaaran tunnetta musanörteille ja paljon "niitä Timo Soinin rakastamia syntikoita". Esittelyssä helsinkiläinen Alec Danger.
24.1.2018 18:42

Tarkkailuluokka nostaa esille uusia ja tuoreita artisteja, joita kannattaa pitää silmällä.

Alec Dangeria kuvaillaan bändin Instagram-profiilissa termeillä musiikillinen tutkimusmatkailija, laulaja-lauluntekijä, tuottaja, livebändi ja mediaprojekti. Mistä tarkalleen ottaen on kyse ja miten musiikkiprojekti nimeltään Alec Danger sai alkunsa?

– Kyseessä on siis alkujaan ja toisaalta myös edelleen mun sooloprojekti, joka alkoi 2013 Turussa, mutta siirtyi samana vuonna Helsinkiin. Oli kertynyt varastoon kappaleita, jotka olivat kai liian ulkona aiempien yhtyeiden repertuaarista, ja koska olin aina haaveillut oman levyn tekemisestä, päätimme tuottaja Jouko Lavosen kanssa äänittää EP:n Empty TownAlec Danger alias Santeri Palkivaara kertoo.

– Teen usein demot elektronisesti ja sitten bändin kanssa mietitään yhdessä, että miten ihmeessä näitä voisi soittaa bändisoittimilla, yhtyeen primus motor kuvailee biisien syntyprosessia.

Alec Dangerin soundi liikkuu rockin, elektron ja indien välimaastossa. 1980-luvun henki on vahvasti läsnä ja bändi kuvaileekin itseään futuristiseksi siinä mielessä millaiseksi tulevaisuus kuviteltiin vuonna 1984. Palkivaara nimeää itselleen vahvimmin kuuluviksi vaikutteiksi myös elektronisen musiikin, 80-luvun popin sekä teini-iän progevuodet.

”Teen usein demot elektronisesti ja sitten bändin kanssa mietitään yhdessä, että miten ihmeessä näitä voisi soittaa bändisoittimilla.”

– Musiikillinen tutkimusmatkailu, niin fyysisesti kuin henkisesti on keskiössä ja soundia pyritään jatkuvasti laajentamaan. Viime aikoina olen innostunut muun muassa malilaisesta musiikista, teknosta ja dubista. Veikkaan, että myös hiphop ja runous ovat vaikuttaneet lyriikoiden puolella ja toisaalta punk asenteensa puolesta, Palkivaara maalailee.

Millä tavoin kuvailisit Alec Dangerin tyyliä, jos käytettävänä olisi yksi 160 merkin tekstiviesti?

– Synkkä, melankolinen, lyriikkavetoinen, syna, vaaran tunne, riski, perkussiivinen, groovaava, musanörteille, kokeellinen, lisää synaa, outsider pop, Palkivaara luettelee.

14 merkkiä jäi jopa käyttämättä.

Visuaalisuus on selkeästi iso osa Alec Dangerin kokonaisuutta ja bändin visuaalisesta annista vastaava Felipe Gasnier lasketaankin yhdeksi jäsenistä. Mikä Felipen rooli on kokonaisuuden kannalta?

– Keikoilla soitetaan kaikki musa livenä, samoin tehdään myös visuaalit. Felipe on siis VJ ja reagoi tuottamaamme ääneen visuaalisella materiaalilla. Hän vastaa tällä hetkellä koko projektin visuaalisesta ilmeestä ja suunnitteli juuri julkaistun May Contain Traces of Mental Violence -zinealbumin, Alec Dangerin päämies kertoo.

Siis zineminkä? Annetaan Palkivaaran avata konseptia hieman.

– Zinealbumi on formaatti, jossa julkaisimme uuden levyn. Levyn mukana on 12-sivuinen taidelehti, joka sisältää myös runoja, analogivalokuvia ja designia sekä albumin latauskoodin, Palkivaara mainostaa.

Alec Danger on julkaissut tähänastisella urallaan kolme EP:tä sekä lukuisia yksittäisiä biisejä. Mitä on luvassa vuonna 2018?

– Olemme tehneet sadoittain keikkoja kaikilla yhtyeen inkarnaatioilla ja hieroneet soundia. Keikkoja haluttaisiin vetää kuitenkin vielä enemmän. Tuntuu, että siellä on se välittömin kontakti yleisöön. Paras palaute on se, kun saa naulattua jengin paikalleen kuuntelemaan tai joraamaan, Palkivaara tuumailee.

”Paras palaute on se, kun saa naulattua jengin paikalleen kuuntelemaan tai joraamaan.”

– 2018 on luvassa hedelmällinen vuosi, joka niittää paljolti viimeisen viiden vuoden satoa, jotka vietin pitkälti neljän seinän sisässä tehden sadoittain biisejä. Julkaisemme kohta uuden singlen, joka on duetto Emily Frostin kanssa. Siihen on laitettu vähän enemmän juustoa ja paljon niitä Timo Soinin rakastamia syntikoita.

Keväällä Alec Dangerin poppoo suuntaa Tukholmaan äänittämään ensimmäistä pitkäsoittoaan. Luvassa on Palkivaaran mukaan futurismia, monimerkityksellisiä lyriikoita, kunnianhimoisia soundeja sekä ”entistä kalliimpia sointuja”.

Yhtye nimeltä Alec Danger on:
Alec Danger – laulu
Alex Lyysaari – kitara, taustalaulu
Mikko Patama – syntikat
VIlle-Pekka Vaaralahti – rytmi
Daniel Mason – basso, taustalaulu
Felipe Gasnier – visuaalit

Aiemmin Tarkkailuluokalla esiteltyihin artisteihin pääset tutustumaan täältä.

 

Tiedätkö yhtyeen tai artistin, joka ansaitsee pulpettinsa Soundin Tarkkailuluokalla? Ilmianna heidät meille seuraavalla kaavakkeella:

Hups! Emme löytäneet lomakettasi.

Tutustu myös Soundin Tarkkailuluokka-soittolistaan, jolta löydät sarjassa esitellyt artistit (tai ainakin ne Spotifysta löytyvät) sekä muita tuoreita ja kiinnostavia nimiä:

Lisää luettavaa