Lupaava vuosi 2017 on alkanut – listaamme 9 päivämäärää, jotka jokaisen rockin ystävän kannattaa laittaa muistiin

2.1.2017 17:25

Karmea vuosi 2016 on mennyt – luojan kiitos. Toivotaan, että tästä vuodesta tulisi vähän iloisempi. Ainakin ennusmerkit ovat hyvät!

Mielenkiintoisia levyjä on tulossa pitkät litaniat, eikä läheskään kaikkia ole vielä edes julkistettu. Niin Nine Inch Nails, At the Drive-In, Fleet Foxes, U2, Depeche Mode, My Morning Jacket, Spiritualized, Sigur Rós, Japandroids, Beck, Zack de la Rocha, Chromatics, Charli XCX, The Jesus and Mary Chain, The National, Bruce Springsteen, Ryan Adams, Taylor Swift, Lorde, Vampire Weekend, Arcade Fire, Gorillaz kuin moni muukin merkittävä yhtye ja artisti aikoo julkaista uutta musiikkia tänä vuonna, mutta kuten nykyään tapana on, tarkemmat julkaisuajankohdat tiedotetaan vasta lähempänä H-hetkeä. Ja tuossa oli vasta ulkomaalaisia nimiä!

Keikkojen suhteen tilanne on sikäli helpompi, että niistä on saatavilla tietoa jo hyvissä ajoin. Niinpä listasimme käytössämme olevista tiedoista yhdeksän päivämäärää, jotka kannattaa merkitä kalenteriin punaisella tussilla. Mitä kaikkea vuosi näiden lisäksi vielä tuokaan tullessaan?

17.2. Battle Beastin kohtalonhetki

Helmikuussa on Suomen omalle Battle Beastille näytön paikka. Tuolloin julkaistaan perinteisen heavy metalin nimeen vannovan yhtyeen uusi albumi Bringer of Pain, ja kuten musiikkimediassa on laajasti uutisoitu, levy on orkesterin ensimmäinen julkaisu biisinikkari Anton Kabasen erottamisen jälkeen. Noora Louhimo kertoi Soundin taannoisessa haastattelussa, että niin bändi kuin levy-yhtiökin ovat innoissaan uusista kappaleista, mutta mitä mahtaa yleisö sanoa? Nouseeko orkesteri jälleen pykälän verran korkeammalle kansainvälisillä markkinoilla, vai hyytyykö fanien mielenkiinto? Puolentoista kuukauden päästä se nähdään.

10.–18.2. Abhorrence ja Demilich kiertueella

Helmikuussa on luvassa herkkua myös vanhemman kotimaisen death metalin ystäville, kun alan uranuurtajat Abhorrence ja Demilich lähtevät tien päälle. Kaksikko esiintyy 10.2. Kuopion Henry’s Pubissa, 11.2. Jyväskylän Katseessa, 18.2. Turun TVO:lla ja 18.2. Helsingin Bar Loosessa. Abhorrence oli Tomi Koivusaaren yhtye ennen Amorphista, ja Demilich muistetaan erityisesti laulajastaan Antti Bomanista, jonka veroista multakurkkua tuskin maailmasta löytyy.

1.3. Anthraxin Among the Living -juhlakeikka

Kahden mainion Tuska-konsertin jälkeen Anthrax saapuu juhlistamaan kolme vuosikymmentä täyttävää Among the Living -klassikkoaan Helsingin Jäähalliin. Luvassa on koko vuoden 1987 thrash-klassikko kannesta kanteen ja muita bravuureita päälle. Mikäli jäi harmittamaan, kun viime kesänä ei Suvilahdessa soitettu I Am the Law’ta, täällä voinee korjata vahingon.

6.3. Swans Tavastialla

Swansin uusi tuleminen 2010-luvulla nosti yhtyeen jälleen vaihtoehtorockin kärkikastiin, mutta kaikki päättyy aikanaan. Michael Giran luotsaama orkesteri kiertää paraikaa nykymallisen inkarnaationsa jäähyväiskiertueella, joten mikäli tämä armottomalla äänenvoimakkuudella ja tinkimättömällä musiikilla yleisöään rankaiseva no wave -eläin on jäänyt edellisillä Suomen-vierailuilla näkemättä, tätä ei sovi missata.

6.4. Children of Bodomin Something Wild -juhlakeikka

Children of Bodom juhlii tänä vuonna 20 vuotta täyttävää debyyttilevyään erikoiskiertueella, joka päättyy huhtikuun alussa Helsingin The Circus -klubille. Tiedossa on paljon vanhoja klasareita ja harvemmin soitettuja ohjelmanumeroita, joten tapahtumaa ei kannata jättää väliin – etenkin, kun orkesterin rumpalin Jaska Raatikaisen taannoinen Facebook-päivitys loi hivenen tummia pilviä bändin tulevaisuuden ylle. Kuka tietää, kenties tämä on viimeinen mahdollisuus kuulla alkuvuosien harvinaisuuksia livenä. Uutta levyähän aletaan työstää syksyllä.

4.5. Kiss Hartwall-areenalla

Missä Genen kieli? No Hartwall-areenalla tietenkin, ainakin 4. toukokuuta. Tuolloin Hard rockin superklassikko tuo show’nsa Helsinkiin fanien iloksi. Miten hyvin muuten tunnet Kissin tavoin naamioiden taakse verhoutuneet Gene Simmonsin opetuslapset? Testaa Soundin visailun avulla!

9.–10.6. Rammstein ja Rockfest

Weekend-festivaalin taustajoukot kokeilevat ensi kesänä siipiään raskaan rockin saralla, kun Vantaan Vehkalassa järjestetään historian ensimmäinen Rockfest. Tämä tapahtuma ei lähdekään ihan kevyin eväin liikkeelle, sillä pääesiintyjäksi on kiinnitetty itse Rammstein. Festarin muita varmistuneita esiintyjiä ovat muun muassa Evanescence, Pain, Stam1na, Turmion Kätilöt, Kotiteollisuus ja Peer Günt.

19.6. Foo Fighters & Rock the Beach

Dave Grohl tuo puolestaan Foo Fightersin Helsinkiin kesäkuussa, kun Rock the Beach järjestetään Hietaniemessä toista kertaa. Edelliskerralla festivaalissa soittivat Rammstein, QOTSA ja Green Day, tällä kertaa lavalle kapuavat Foo Fightersin lisäksi ainakin Biffy Clyro, Apulanta ja The Kills. Soundi on tämän tapahtuman ylpeä yhteistyökumppani.

30.6.–2.7. Kesän superviikonloppu

Listan päätteeksi nostetaan esille se viikonloppu, jonka varalle itse kunkin kannattaa laatia ajoissa huolelliset suunnitelmat. Kesä–heinäkuun vaihde on nimittäin niin täynnä tarjontaa, että jostain on väkisinkin tingittävä. Katsotaanpa: Guns N’ Roses soittaa kauan kaivatun reunion-keikkansa Hämeenlinnan Kantolassa, Tuska-festivaali viettää kaksikymppisiään Helsingissä, Provinssi juhlitaan Seinäjoella ja The Weeknd konsertoi ensimmäistä kertaa Suomessa Helsingin Kaisaniemessä 1.7. Jokaiselle jotain, todellakin! Kenen joukoissa seisot?

Lisää luettavaa