ALANIS MORISSETTE: Under Rug Swept

ALANIS MORISSETTE
Under Rug Swept
Maverick

Supertähti Alanis Morissette kirjoittaa itsestään, ja hänen menestyksensä on sidottu siihenkin, kuinka moni kuulijoista häneen pystyy samaistumaan.

Jagged Little Pill onnistui yli kaikkien odotusten vuonna 1995. Nuori nainen oli epäonnistunut ihmissuhteessaan ilmeisen kelvottoman miehenpuolen kanssa. Harvinaisen intensiivinen raivo, iva ja puhdas tuska saattoivat koskettaa ketä tahansa ihmissuhteissa itseään loukannutta, ja kuin hiteiksi luodut kertosäkeet houkuttelivat miljoonat myös käsittelemään tuskaansa Morissetten avulla.

Supposed Former Infatuation Junkie puolestaan kertoi naisesta, joka on myynyt täysin käsittämättömät parikymmentä miljoonaa levyä, on hieman toipunut ex-poikaystäviltään saamista kolhuista ja kiittää Intiaa ja ties mitä kaikkea itseymmärryksen kasvusta. Eihän sellaiseen moni pystynyt samaistumaan, ja harvaa se edes kiinnosti. Musiikki ei edelleenkään ollut hullumpaa. Kakkoslevy myi Jagged Little Pill -levyn vanavedessä vielä miljoonia.

Nyt yhden Unplugged-siivun ja yhteensä 40 miljoonan myydyn lätyn jälkeen on vaikean kolmannen levyn vuoro. Entinen raivo ja tuska ovat laimentuneet, mutta herkeämätön omaan napaan tuijottaminen jatkuu. Alanis Morissetten levyllä puhuu ensimmäisten haastattelujen perusteella tismalleen Alanis Morissette. Hän ei käytä kertojaminää, hänen laulujensa "minä" on Alanis Morissette. Ja "sinä" on uusissakin lauluissa enemmän tai vähemmän epäkelpo mies.

Tämähän on kovin arvostettavaa suorasukaisuutta ja kaivattua vastapainoa joidenkin numetal-yhtyeiden vastenmieliselle naisvihalle, jota huumori ja moniselitteisyys vain harvoin pehmentävät.

Morissetten musiikista on edelleen helppo pitää, mutta häntäkin sietäisi helpommin, jos näkökulmat hieman vaihtelisivat. Ehkä tästä syystä sävellyksenäkin nokkela popralli Hands Clean on valittu ensimmäiseksi singleksi ja nousee levyn parhaaksi raidaksi. Biisin A-osassa puhuu entinen miesystävä, joka on aikanaan ollut suhteessa alaikäiseen Morissetteen ja aiheuttanut luovuutta inspiroineen trauman. "Ilman minua et koskaan olisi saavuttanut kovin paljoa", mies muistuttaa. Morissette puolestaan väittää pitäneensä "toiveesi suhteen salaamisesta", ja laulaa siitä nyt koko maailmalle. Kiinnostava asetelma, ansaittu hitti!

Tunnelmat vaihtelevat 21 Things I Want in a Loverin raskaahkosta kitaroinnista erittäin kauniin Flinchin ilmavaan kuulakkuuteen. Ikävä vain, että molemmissa musiikin lajeissa sovitukset ovat tasapaksua jööttiä: klikin kanssa soitellaan eikä dynamiikka muutu biisin edetessä. Keskitempoisia mukatanssittavia hölkötyksiäkin on hieman liikaa levyn sisäisen dynamiikan ylläpitämiseksi. Olisi edes yksi You Oughta Known kaltainen rivakampi repäisy!

Morissette laulaa ehkä paremmin kuin koskaan, ja sellaiset biisit kuin That Particular Time pitävät yllä uskoa erityislahjakkuuteen ja tämän kaupalliseenkin potentiaaliin. Silti näin huomattavalta lauluntekijältä saa odottaa vielä tätäkin enemmän.