ALICE COOPER: The Life And Crimes Of Alice Cooper

ALICE COOPER
The Life And Crimes Of Alice Cooper
Rhino

Alice Cooper on fantastisen cd-boksinsa väärti sekä musiikkisisällön että pakkausdesignin osalta. Transsylvanestiittisen glamhorror-bändin ja nimiosaa soolona näytelleen Vincent Furnierin historia valikoituu 25 lp:n ja biisiharvinaisuuksien pullistelevasta plakkarista. Katurockin, kabareemusikaalien, grand guignol -kauhuteatterin ja spandex-heavyn vauhko yhdistelmä ei tuottanut montaa täysosuma-albumia. Helvetin hyviä biisejä lohkesi silti aina, varhaisbändien britti-garagesta karaistuvaan hardrockiin ja edelleen hillittömiin rock-showteemoihin sekä tahallisen irvokkaasti vanhenevan mascara-ikonin raskaisiin pop-hitteihin ja leffaraitoihin.

Jokaiselle neljälle kiekolle riittää roimaa biisivoimaa ja kipeitä kohuotsikoita. Ehein valiobiisien sarja löytyy ykköslevyn loppupuolelta, jolla särmikäs The Alice Cooper Group löytää dramaattisen olemuksensa ja kohoaa lujaotteisesta kitararockista (I'm Eighteen, Under My Wheels) makaabereihin näkyihin (Dead Babies) ja School's Out -hitin humoristiseen hurjuuteen. Jo 70-luvun makeasti pakatut konseptilevyt ja historialliset teloituskonsertit tekivät Alicesta tavaramerkin, joka ei yksinkertaisesti suostu haalistumaan rock-tietoisuudessa.

Valistuneen fanin, Brian Nelsonin, toimittama kokoelma pujottaa helmet kimaltelevan kronologiseksi nauhaksi. Tanakka oheiskirja jyllää kuvan ja sanan voimalla läpi vuosien. Asiatiedon oheiset ylistyslausunnot pullistavat sankarista liiankin suvereenia neroa ja rock-vaikuttajaa. Biisiselitykset ja konserttikuvaukset tarkentavat profiilia roolinsa ja taustabändinsä hallitsevan ammattilaisen osalta. Hanoi Rocks kammetaan imartelevasti esiin nimekkäiden opetuslasten listalla.