ARCH ENEMY: Anthems Of Rebellion

Arvio julkaistu Soundissa 08/2003.
Kirjoittanut: Nalle Österman.
Arch Enemy on vaivihkaa noussut metallimaailman mestareiden liigaan. Yhtyeen jäsenten henkilökohtaiset taidot ovat olleet jo pitkään tiedossa ja jäsenistön CV onkin vaikuttava. Kun yhtyeen keulakuvaksi nousi viimevuotisella Wages Of Sin -albumilla kaunis saksatar Angela Gossow, alkoi yhtyeen ura edetä toden teolla.

Arvio

ARCH ENEMY
Anthems Of Rebellion
Century Media

Arch Enemy on vaivihkaa noussut metallimaailman mestareiden liigaan. Yhtyeen jäsenten henkilökohtaiset taidot ovat olleet jo pitkään tiedossa ja jäsenistön CV onkin vaikuttava. Kun yhtyeen keulakuvaksi nousi viimevuotisella Wages Of Sin -albumilla kaunis saksatar Angela Gossow, alkoi yhtyeen ura edetä toden teolla. Musiikillisesti yhtye on tarjonnut ensiluokkaista melodista death metallia jo pitkään, mutta karismaattinen keulakuva yhtyeeltä on puuttunut.

Musiikillisesti Anthems Of Rebellion on ehkä parasta Arch Enemyä tähän saakka. Viidennelle albumilleen yhtye on onnistunut säveltämään tukun kappaleita, jotka ovat varmasti tulevia metalliklassikoita. Avausraita Silent Wars sekä Despicable Heroes todistavat yhtyeen kykenevän mättämään ammattitaidolla. We Will Risessä voi taas hakata nyrkkiä ilmaan kuin Manowarin Fighting The Worldissa konsanaan.

Instinct sekä End Of The Line yhdistelevät puolestaan rankkuutta, tarttuvia riffejä ja erinomaisia melodioita tavalla, jonka esimerkiksi Metallica tuntui unohtaneen St. Angerilla.

Samalla kun Gossow on viisikon vahvin valtti, on nainen myös ryhmän heikoin lenkki. Kokonaisen albumin perusteella käykin valitettavasti selväksi Gossowin äänialan kapeus. Black metallissa tämä ei niinkään haittaisi, mutta Arch Enemyn kaltaisen melodisen death metal-orkesterin vokalistilta odottaisi – ja toivoisi – enemmän vaihtelua. Toisaalta tällä tavoin Arch Enemy tekee suuremman pesäeron esimerkiksi In Flamesiin – sekä hyvässä että pahassa.

Soittajien ammattitaito ja näkemys, erinomaiset sävellykset ja sovitukset sekä ensiluokkainen tuotanto tekevät tästä neljän tähden albumin, mutta monipuolisemmilla laulusuorituksilla nuo tähdet tuikkisivat kirkkaammin. 

Lisää luettavaa