Arvio: Voimakas paluu vaikeuksien jälkeen – Lucinda Williamsin uutuus on myöhäiskauden mestariteos

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Jean Ramsay.

Arvio

Lucinda Williams
Stories From A Rock N Roll Heart
Thirty Tigers

Kuten kaikki Bruce Springsteenin elämäkerran lukeneet ja sitä seuranneen A Letter To You -albumin kuulleet tietävät, voi muistelmateos olla monitasoinen mäkistartti varttuneemmalla artistille.

Näin käy nyt Lucinda Williamsille, sillä tällä uudella levyllä on useita kohtia jotka tangeeravat muistelmateos Don’t Tell Anybody The Secrets I Told Youn (2023) kanssa – ei vähiten nimikappaleen toinen säkeistö, joka on suoraan aviomies/manageri Tom Overbyn suusta: hän lausui nämä sanat Springsteenille avioparin kolmansilla treffeillä (menivät Brucen keikalle, päätyivät jatkoille).

Ei siis liene sattumaa, että Bruce ja vaimonsa Patti Scialfa laulavat taustoja kahdella levyn uusista kappaleista. Sävy on tiliätekeveän eleginen muutenkin: minneapolislaisen viinakaupan Hum’s Liquor merkitys selviää kun tajuaa levyn olevan omistettu Replacementsin Bob Stinsonille (veli Tommy laulaa taustoja), ja Stolen Moments vuorostaan on oodi Tom Pettylle. Tuon kappaleen instrumentaalicodassa nousee tippa linssiin, kun bändiin palannut Williamsin tärkein aisapari Doug Pettibone päästää kitaransa ulvomaan.

Vaikea uskoa, että Williams on yhä aivohalvauksesta toipilaana tarvinnut sävellys- ja nuotintamisapua Overbyltä, D Generationin Jesse Malinilta ja kiertuemanageriltaan Travis Stephensiltä, sillä niin yksinomaan häneltä tämä levy kuulostaa. Se on eittämättä myöhäiskauden mestariteos: viisas, surumielinen ja tuhkastanousevan voimakas.

Lisää luettavaa