ASA: Leijonaa metsästän

ASA
Leijonaa metsästän
Fried

Asa alias Avain on suomalaisen hip hopin myyttisimpiä hahmoja. Neljä vuotta sitten hän julkaisi kiistellyn Punainen tiili -albumin, riitaautui levy-yhtiönsä kanssa ja vietti hiljaiseloa suuren yleisön janotessa jatkoa esikoiseepokselle. Sitä ei kuulunut, eikä kukaan näyttänyt tietävän, oliko Asa ylipäätään aikeissa jatkaa uraansa. Vastahakoisesti valokeilaan astunut mies katosi yhtä nopeasti kuin oli ilmaantunutkin.

Asa kuitenkin äänitti uutta musiikkia, vieraili satunnaisesti ystäviensä konserteissa ja kiersi Davon sekä Redraman kanssa Keski-Euroopassa asti. Viime vuoden kesäkuussa uutta musiikkia vihdoin kuultiin Posse-lehden kylkiäisenä julkaistulla Leijonaa metsästän -singlellä.

Asa on tehnyt viime aikoina yhteistyötä muun muassa Davon, Setä Koposen, ruotsalaisen Kenin ja Kaucas-dj Kasperin kanssa. Uutta levyä ei julkaisekaan lupaavasti toimintansa aloittanut Rähinä vaan Fried Records, indie-yhtiö yhtä kaikki. Monitaitoinen Jukka Immonen, joka on äänittänyt ja miksannut levyn, vastaa tuotannosta yhdessä MC Taakibörstasta parhaiten tunnetun Davon kanssa.

Punainen tiili -levyn ilmestyessä Asan mustavalkoisen suorasukaisesti esittämät yksitotiset näkemykset, sirpaleiset säkeistöt ja ajoittain ponneton, katkonainen flow eivät miellyttäneet kaikkia. Leijonaa metsästän on samaa sukua mutta syvempi ja tarkempi luenta samasta teemasta vailla dramatiikkaa: epäkypsyyden mukana on kadonnut myös polttava vimma. Asa on epäsuorempi, maltillisempi kirjoittaja, jolla on enemmän välineitä ja persoonallisia aineksia itseilmaisuun. Hän lausuu kohtalaisen täsmällisesti, selkeästi artikuloiden sekä oivaltavasti havainnollistaen ja on jo silkkaa provokatiivisuuttaan mielenkiintoisempi kuin suurin osa suomalaisista kollegoistaan: hänen luonnostelemansa hahmo on selväpiirteinen, paikoin vangitsevakin.

Leijonaa metsästän ei ole ensilevyä monitahoisempi, mutta yksinkertaiset ideat ovat kenties painokkaampia kuin aikaisemmin. Soundi on vuoroin moderni ja todella raaka sekä maanläheinen, mutta poikkeuksetta riisuttu, ytimekäs ja terävä.