BAD RELIGION: The Empire Strikes First

BAD RELIGION
The Empire Strikes First
Epitaph

Bad Religion on parin vuoden aikana kokenut todellisen uudelleensyntymän, eikä syitä tähän ole vaikea eritellä. Kitaristi Brett Gurevitzin ja Epitaph-levy-yhtiön myötä bändi sai takaisin sekä musiikillisen selkärankansa että omatuntonsa ja tulokset olivat saman tien kuultavissa.

Ryhdikäs The Process Of Belief (2002) oli velttoihin 90-luvun lopun levyihin verrattuna loistava saavutus, mutta The Empire Strikes First vetää tästäkin pidemmälle. Kaiken lisäksi Bad Religionin julistukset on näinä väkivaltaisina aikoina ajankohtaisempia kuin koskaan – lähes jokainen levyn kappaleista sivuaakin jollain lailla käynnissä olevaa Irakin sotaa. Ja kuten arvata saattaa, tämän tarinan konnat löytyvät omista maanmiehistä. Greg Graffinin sanallinen ruoska sivaltaa armotta George W. Bushin hallintoa (Let Them Eat War, Sinister Rouge), uskonnollista tehopyhyyttä (All There Is, God's Love) sekä Hollywoodin pintaliitäjiä (Los Angeles Is Burning).

Parasta Bad Religionin uutuudella on kuitenkin se, että ensi kertaa sitten Stranger Than Fictionin (1994) bändi saanut levylle asti enemmän kuin pari tarkastelun kestävää kappaletta. Nyt rimaa ei ole edes tarvinnut hipoa, sillä karkeasti arvioituna puolet kiekosta on ensiluokkaista materiaalia ja loputkin hiihtävät ihan siinä lähituntumassa. Ei hassummin yhtyeeltä, jonka puolesta vielä pari vuotta sitten ei kukaan olisi ollut valmis lyömään lanttiakaan.