DAVID BOWIE: Heathen

DAVID BOWIE
Heathen
Columbia

Kun 55-vuotias Bowie ottaa tuottajakseen Tony Viscontin, vanhan luottomiehen vuosikymmenten takaa, tuloksena voisi olla leppoisaa aikamiesten tunnelmointia. Sitä ei varsinaisesti saada, mutta vaikka Heathen ei mikään vaikeasti sulava saati kokeellinen levy olekaan, kameleonttina maineensa luonut Bowie osaa edelleen ainakin sävyttää värejään kiehtovasti.

Aloituspala Sunday on lähinnä eteeristä tunnelmamaalausta, mutta Pixies-lainassa Cactus kaivataan jo kiihkeästi tyttöystävän veristä mekkoa. Vinkusyntikat ja soolokitara ujeltavat sopivassa suhteessa ja tanakan biitin jyskätessä taustalla Bowie hämää meidät unohtamaan, että ei hänen ikäisensä tyyppi muka voi uskottavasti hoitaa tällaisia juttuja. Vinksahtaneella Heroes-riffillä alkavalla Slow Burnillä soolokitaristi irrottelee Neil Youngin hengessä, varsinainen ja hieman yllättävä Young-cover I´ve Been Waiting For You kulkee jähmeämmin, henki kannattaa siis irrottaa ruumiista. Slip Away on kelpo perusballadi á la Bowie ja jylhän jousisyntsakuvion sävyttämä I Would Be Your Slave nousee yhdeksi levyn kohokohdista.

Kepeämpääkin poppia levyllä kuullaan, mutta Bowien ääni on yhä täynnä draamaa ja osin miehen vanhoista soittokumppaneista koostuva bändi onnistuu loihtimaan musiikkiin sävykkyyttä. Välillä kuultavat hieman itsetarkoituksellisen kuuloiset hälyäänetkään eivät pilaa levyä, joka on onnistunut äänisilta menneen ja nykyisen välillä.

Aika näyttää Heathenin lopullisen arvon Bowien laajassa kataloogissa, mutta ainakin se on hyvä Bowie-levy tässä ja nyt, ei enempää eikä vähempää.