IMPALED NAZARENE: Decade Of Decadence

IMPALED NAZARENE
Decade Of Decadence
Spinefarm

Samaan aikaan, kun Norjassa alkoivat kirkot kärähdellä, rupesi Oulusta kuulumaan kummia. Bändi, joka silloiselta ideologialtaan laskettiin helposti samaan porukkaan norjalaisten kanssa, levitti demojaan ja keräsi huomiota. Musiikista löytyi kuitenkin eroja: näiden suomalaisten äärimetallissa kaikui mustuus, mutta myös vanhojen thrash-innoittajien vaikutus huokui läpi ja hc-piirteitäkin saattoi erottaa. Myöhemmin levyn kansissa kiiteltiin pääasiassa itseä, julistettiin kuolemaa Norjan kusipäille ja kerrottiin musiikin olevan industrial cyberpunk sadometallia. Impaled Nazarenehan se siellä availi äänijänteitään. Eikä mikään ollut enää ennallaan suomalaisessa laitapuolen metallissa.
On nimittäin aivan selvää, että Impaled Nazarene avasi tietä kotimaisille black-bändeille ja näytti esimerkkiä irstaista lauluaiheista. Tuohon aikaan, viime vuosikymmenen alkuvuosina, pinnalle pyrki muitakin Jumalan hylkäämiä pumppuja, mutta Impaled Nazarene oli se, joka selvitti tiensä läpi ja jäi henkiin. Decade Of Decadence muistelee noita alkuaikoja ja tarjoaa samalla cd:llä Impaledin kaksi demoa, kaksi varhaista EP:tä ja myöhemmän ajan harvinaisempia raitoja. Tämän 33 biisin Molotovin cocktailin kun viskaa telaketjun väliin, niin kyllä pysähtyy!
Levyn aloittava Shemhamforash -demo on läpihuutojuttu huonoine äänenlaatuineen. Kuriositeettina sekin kelpaa, mutta jo samana vuonna paalutettu Taog Eht Fo Htao Eht -demo sumentaa pään huimalla laadullaan ja sekopäisyydellään. Tällä demolla ja Goat Perversion ep:llä jytäjävät useat niistä biiseistä, jotka myöhemmin tekivät debyyttilevy Tol Cormpt Norz Norz Norz…:ista niin erikoisen kuuntelukokemuksen. Sadogoat ep:n Aaveratsastajat -coveri on edelleen aivan hervotonta kamaa.
Oikeastaan Impaled Nazarenen olisi aika kerätä kokoelma myös varsinaisilta albumeiltaan. Kymmenen vuoden olemassaolo ei ole ollenkaan hullumpi saavutus näin vihaisesti soittavalta orkesterilta. Bonukseksi voisi lyödä Mika Luttisen joskus jossain haastettelussa leikillään lupaaman kokoelman kaikista Impaledin vuohibiiseistä.