KREATOR: Live Kreation

KREATOR
Live Kreation
SPV

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun saksalaisessa teollisuuskaupungissa Essenissä lausuttiin Kreatorin syntysanat. Eiköhän nosteta malja sekä etusormi ja pikkurilli pystyyn yhtyeelle, joka ei ole laittanut pillejä pussiin tai pitänyt taukoa missään vaiheessa. Usko on varmasti ollut koetuksella yhtyeen dynamolla, kitaristi-laulaja Mille Petrozzalla, miehen todistaessa vierestä miehistönvaihdokset, huumeongelmat, levy-yhtiövaihdokset sekä thrash metalin kuoleman.

Välillä Kreator ajautui melodisemmille linjoille yrittäessään pysytellä pinnalla, mutta koki renessanssin pari vuotta sitten julkaistessaan viimeisimmän studioalbuminsa Violent Revolution. Yhtäkkiä oli taas muodikasta digata thrash-bändeistä ja myös saksalaisista sellaisista kuten Kreator, Destruction ja Sodom! Siksi ei ole yllättävää, että valtaosa liven annista koostuu Violent Revolutionin varsin keskinkertaisesta materiaalista ja kevyemmät vuodet kuitataan kolmella näytteellä.

Biisivalinnat eivät herätä närää pitkään, sillä onneksi mukana ovat ne helmet, joiden varaan Kreatorin suosio on aikoinaan perustunut – ja perustuu pitkälti edelleen. Vanhoja kappaleita kuunnellessa muistuukin mieleen anekdootti, kuinka Kreatorissa kepittävä, Waltarista ja Jimsonweedistäkin tuttu Sami Yli-Sirniö oli saanut melkoisia hikikarpaloita nousemaan Millen otsalle tivatessaan, kuinka niiden vanhojen biisien suttuiset riffit oikein menevät: "Emmä vaan tiedä!"

Thrashin ystäville Kreator tarjoaa tunnin ja kolme varttia ammattitaitoista tykitystä erinomaisilla soundeilla varustettuna. Välillä mieleen hiipii kuitenkin ajatus, kuinkahan paljon tätäkin liveä on korjailtu… Maailmankaikkeuden parhaan thrash-liven valtikka pysyy siis edelleen Exoduksen hallussa.