MARDUK: Serpent Sermon

MARDUK
Serpent Sermon
Century Media

Marduk on luonut nahkansa useampaankin otteeseen, taitekohtien osuessa enemmän tai vähemmän itsestäänselvästi laulajanvaihdoksiin. Nykyisen muotonsa kokoonpano otti vuonna 2004 Mortuusin tarttuessa mikkiin, mutta vaikka kyseessä tottavie olikin paras Mardukissa koskaan ärissyt hahmo, musiikillinen täysosuma ei vielä ollut hahmottuakseen. Ja nyt se onkin yhtäkkiä pelottavan lähellä.

Serpent Sermonilla Mardukille tunnusomainen tolkuton kaahaus pääsee pitkästä aikaa kunnolla oikeuksiinsa. Levyn repivä, paikoin hyvinkin melodinen riffittely on kaltaisilleni nostalgikoille todellista herkkua, ja ylikierroksilla käyntiä hillitään sopivin väliajoin – tavallaan aivan yhtä tunnusomaisella – raskassoutuisella laahauksella. Messianic Pestilencen ja Hail Maryn kaltaisten kappaleiden toimittaessa pakollisten urheilusuoritusten virkaa muistuttavat bathorymaisen jylhät Temple Of Decay ja World Of Blades hetkittäin myös Mardukin toisesta puolesta.

Vaikka muutama kappale ei iskisikään tajuntaan kuin miljoona volttia, on Serpent Sermon kokonaisuutena aivan riittävän jännitteinen taistellakseen lajinsa herruudesta vuonna 2012. Niin vain ne, jotka olivat 1990-luvulla pitkään blackmetalin etulinjassa, ovat siellä taas.